Szép házak

Mit keresett Janáky? Szép házakat.

De mi az, ami neki szép, és mi az, amit egy átlagember szépnek tart? Megvizsgáltam, hogy hogyan változott az épület azóta, hogy Janáky István lefotózta a saját gyűjteménye számára, és megkérdeztem néhány ismerősömet, hogy ők hogyan látnák szép háznak a Balatonfüred, Kossuth Lajos utca 2. alatt található házat.

A 2004-es Velencei Biennále Széptől szépig (és vissza) című kiállításán, amelynek kurátora Janesch Péter volt, egymás mellé került Janáky István ismert gyűjteménye az építészeti szépségről és a kor közízlését bemutató Szép Házak című folyóirat anyaga. Ez adta az ötletet, hogy kutatást végezzek azzal kapcsolatban, hogy kinek mi a szép ház. 

A kutatás során olyan embereket kérdeztem meg, hogy ők milyen újításokkal látnák szépnek a Balatonfüredi házat, akik a Szép Házak újságok által bemutatott házakban laknak, vagy a mostani házuk kinézetét inspirálta ez a magazin. 

Janáky István 2002-ben fotózta le a Balatonfüred, Kossuth Lajos utca 2 alatt található épületet, amin 2018-ig nem változtattak, majd 2019-ben a fő homlokzatra egy ajtót alakítottak ki.

Megkértem Abigélt, hogy rajzolja le, hogyan alakítaná át a házat, ha az ő tulajdonában állna. Ő a homlokzati rendszert átalakítva egy függönyfal rendszert képzelt el, és néhány futónövénnyel egészítette ki az épületet.

Luca az egész tetőszerkezetet lecserélné, és modern stílusú homlokzattal képzelte el az ő szépház-variációját a Balatonfüreden található házra. Az elképzelését Ipaden rajzolta meg.


Zoltán egy kinyomtatott üres sémára rajzolta le az elképzeléseit az általa elképzelt szép házra. Elmondása szerint olaszos stílusú, rómaicserép-fedésű tetővel és zsalugáter árnyékolókkal újítaná fel a házat.


Mogyorósi Szonja


Képek forrása:
01- Janáky István: Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon, 28.oldal
02-05- Saját rajzok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.