Egy elhagyatott épület arcai

Janáky István Az építészeti szépség rejtekei című könyvében többek között ez a kisebb egri elhagyatott épület is szerepel. Jelen épület Egerben a Berva felé vezető út mellett található. A Berva része Egerben egy külvárosi, már-már vidéki hangulatú rész Felsőtárkány felé haladva. Ez az útszakasz tele van elhagyatott gyárépületekkel, ezekbe az épületekbe már évtizedek óta mindig más és más cégek költöznek, állandó cégeket nem igazán tartanak itt nyilván. Ezért az erre található épületeknek már sok arcát láthatták az itt élők.

A környéken található épületekről nehéz megmondani, miként funkcionáltak először.


Az egyetlen régóta működő cég itt a Berva Rt.


Az általam választott épületre is igaz, hogy nem lehet tudni milyen célból építették. A helyiek első emléke róla, hogy trafóházként üzemelt. A környezetből és a környékből kiindulva sokféle funkciója lehetett. 


Az épület azért került be Janáky gyűjteményébe, mert ezek mögött a képek mögött a hazaszeretet és a féltés van jelen. Úgy tartotta, hogy az organikus építészet felforgatta a magyar vidék településszerkezetét, pedig mindegyik vidéknek megvan a maga morfológiája, amit meg kell őrizni; ez az épület is ilyen, különbözik a szokványostól, egyedi. 

Másrészről ez egy olyan építmény, amely elkerüli a hivatalos, a szakmai vagy a közérdeklődés figyelmét, holott értékeket hordoz. Janáky szerint az ilyen épületeket óvni kell. A könyvében az épületek nagy része  tünékeny, állandóan ki vannak téve az átalakítás, átépítés, bontás veszélyének, nem védi őket senki. Lehet, hogy mire az érdeklődő odaér, már csak hűlt helyüket találja. Ez a jellemzés pedig teljesen igaz az általam vizsgált épületre is. 


Az épület méretéből és ajtaiból ítélve akár magtárként is funkcionálhatott. A környéken jelenlévő intenzív mezőgazdasági termelés is erősítheti ezt a feltételezést.


Akár autószerelő műhelyként is működhetett az építmény, mivel ez egy külvárosi, kissé ipari rész, így tökéletesen megfelelne a funkció a környezetnek. Ezen a részen több autóval és autószereléssel kapcsolatos cég helyezkedik el. A méretei megfelelnek egy kisebb autós műhelynek, amelyben magas emelőket is el lehet helyezni.

Jelen helyzetben nincsen rendeltetése, csak áll magában, elhagyatottan. A környéken élő több hajléktalannak ad menedéket és összejöveteli helyet. Ezekből kifolyólag jelen esetben úgy gondolom, hogy egy hajléktalan szálló, vagy csak egy központi étkezőhely és melegedő létesítése tökéletes lenne, hogy megtöltse élettel a komor épületet.


Szarvas D. Léna


Források:
Janáky István - Az építészeti szépség rejtekei

Képek forrása:
saját képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.