Az utcabeliek

Janáky István nemcsak az egyik legjelentősebb magyar építész volt, hanem elismert gyűjtő is. Gyűjteménye a szépség morzsáiból áll. Az egyszerű emberek ösztönös építésében keresi azt az őszinte emberi megnyilvánulást, azt a szépséget, amit az építészek döntő többsége elveszített. 

Egy utcában két házat is lefotózott?

A válasz igen, de vajon miért tette?

Villány, Szent István utca: itt talált rá Janáky erre a két nagyon hasonló, mégis nagyon különböző mezőgazdasági épületre. Első ránézésre nehéz megtalálni a közös vonásokat, csak a különbségek szúrnak szemet. Nem egyforma magasak, az egyik ház kettőből épült össze, a másik egy teljes ház, az osztások raszterei sem egyformák, sőt még a nyílások is különböznek… rengeteg eltérést lehetne még ide sorolni. 


Elsőre a hasonlóságokat nehéz megtalálni a két házon. Azonban jobban megnézve őket már testvérházakként is lehet rájuk tekinteni. Mindkettőn vannak vaknyílások, téglából épültek, körülbelül ugyanolyan hosszúak, kellően zárt az utcai homlokzatuk. A legnagyobb hasonlóság szerintem az, hogy építészeti karakterüket vizsgálva ugyanolyan hangulatot árasztanak. Ez sokszor a legfontosabb jellemző a házban, mivel ez hatással van ránk. Érzelmet egy pillanatnyi benyomást ad nekünk, és ha mély nyomot hagy bennünk, akkor elérte a célját.

Mit keresett Janáky? Mit látott meg ebben a két házban? Valóban nehéz megválaszolni. Egy biztos: ezek az utcabeliek nem véletlenül kerültek bele a gyűjteménybe. A hasonlóságok és különbségek különleges párossá teszik őket. Fontosnak tartom, hogy ez a két ház nem külön, hanem együtt, egy párként érthető meg legjobban. 

Azt hiszem ezért fotózta le ő is mindkettőt. 


Sprok Lilla


Források:
Janáky István :  Az építészeti szépség rejtekei, TERC Kft., 2004

Képek forrása:
01.jpg: saját rajz
02.jpg: google earth fotó
03.jpg: google earth fotó
04.jpg: saját rajz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.