Anyag - forma - funkció

Mitől Ház egy ház, és azt miért látja valaki szépnek? Hogy másoknak mitől szép, vagy miért tetszik, arra nem tudok válaszolni. Hogy nekem mitől tetszik, arra viszont igen. Az épületet külső látvány szempontjából elemeztem, és azt vizsgáltam, milyen részekből és anyagokból áll, és ezek milyen szerepet töltenek be látványilag és egyben funkcionálisan is.

A felújított épület. Modernizálták, a nyitott, faszerkezetű falakat zárt, fémvázra cserélték, megtartva az eredeti szerkezet formáját és jellegét.

A ház egyszerű formájú részletekből áll, amelyekből engem három erős motívum ragadott meg.
Az épület két végén álló fal, melyek átfordulnak a hosszanti oldalra, ahol a lábazattal együtt egy érdekes és arányos konkáv sokszöget hoznak létre.
Az oromfal, mely az alatta lévő tömör fal résztől elkülönül, és könnyű anyagának köszönhetően “ellebegteti” az alacsony hajlásszögű tetőt az épület alsó részétől, amire a felújított művön az áttetsző burkolat még jobban ráerősít.  
Az íves záródású vaknyílások - melyeknek funkcionálisan ugyan nincs szerepük - azt az érzetet keltik, mitha ezeknek a kapumotívumoknak kéne lenniük az épület főbejáratának.


Az épület egyes részeinek anyagválasztása alkalmazkodik a szerkezeti funkcióhoz, és azokat erősíti. Az épület tornaterem-funkciója eredetileg csak nyári használatú volt. Ennek megfelelően a masszív beton lábazati sávon és a kétoldali tömör téglafalakon egy nyitott, könnyed faszerkezet helyezkedett el, amit mára korszerűsítés és valószínűleg téli használati igény miatt fémvázas szerkezetre cseréltek, ám rajta a burkolat áttetsző maradt, megtartva a falak légiességét.


Összefoglalva: a formákat és az anyagokat egyesítve kapjuk meg az a látványt, amely elnyerte a tetszésem, és grafikailag megfogva próbáltam értelmezni és bemutatni őket.

Az eredeti épület tervezője Turányi Gábor, a felújítás Kovács Zoltán (kollektív műterem) munkája.


Pusztai Benedek


Források:
Janáky István – Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon
 
Képek forrása:
Janáky István – Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon, 61. oldal
saját képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.