Egy homlokzat egyedi részletei

Szilvásváradon, a Miskolci út 21. alatt egy hosszú melléképület (mely az Aradi vértanúk útja felől látható) perforáltan falazott ablaknyílása különleges látvány. Az épület egyéb nyílásai, annak különlegességei a homlokzat összképét is érdekessé teszik.

Janáky István: Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon című gyűjtésében található épület felkeltette az érdeklődésemet. A képen a figyelmemet először az épület bal oldalán lévő, perforáltan falazott ablakai ragadták meg.

Ez a nyílás három részre osztható. Két oldalt egy perforáltan falazott, utólagosan más anyagból készült, téglából rakott, ablakokra emlékeztető rész látható. A középső részen egy kerámia falazóblokkból épült faltest helyezkedik el. Felette 4 sor téglából egy mintázat figyelhető meg, mely összekötni próbálja a két oldalsó részt. A képet jobban megfigyelve egy nagy méretű kaput pillanthatunk meg az épület közepén. Arányaiból egy szekér méretére asszociálhatunk.


Az épület jobb oldalán egy kisebb méretű kapu markánsan jelenik meg a háttérben. Ezen az oldalán az épületnek kettő darab, három szegmensből álló vakablak látható. A jobb alsó részen észrevehető még egy nyílás, amelyről csak a szemből nézve tudhatjuk meg, hogy ez az egyetlen ténylegesen üvegezett és nyitható ablak. Megfigyelhető még, hogy az épület sarkán sajátos módon csatlakozik a tégla a homlokzat sarkához. Ez a megoldás is jellegzetessé teszi ezt a melléképületet. Gulyás Rozália Anna
Források: Janáky István: Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon Google street view

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.