Átalakulás

(1998.)

Janáky István építész munkásságához hozzátett, hogy rengeteg érdekes építészeti megoldást gyűjtött. Azt az ösztönös tisztaságot kereshette, mint Bartók Béla népdalgyűjtései során. 

Vajon mit láthatott meg ebben a Lesencefalui könyvtárban Janáky? 

Az első ábrát Janáky gyűjtése alapján készítettem. Véleményem szerint nem feltétlen az épület stílusa hívta fel Janáky érdeklődését elsősorban, hanem az emberi őszinteségen alapuló építkezés, a melléképület hozzácsatolása a főépület tömegéhez. A domboldalnál véget érő kis konstrukció pontosan azt a szemléletet mutatja meg, amit Janáky keresett! 

(2011.)

Egy évtizeddel később megfigyelhetjük, hogy a melléképület lebontásra került. Egyetlen fala maradt már csak meg, támfalként. Ezen a homlokzatszakaszon sor került még a nyílások cseréjére is.

(2011.)

Az épületet megközelítve a másik oldalról láthatjuk, hogy még sok olyan értékes elemet tartalmaz, amely Janáky értékrendjének kívánatos lehetett.

(2020.)

Napjainkra azonban ezek az elemek szinte teljesen nyomtalanná váltak. Kicserélték a különleges nyílásokat, hőszigetelték és egységesen körbevakolták. 
Összességében hálásak lehetünk Janáky Istvánnak, amiért gyűjtését közkinccsé teszi, és nagyon sok épület történelmi szépségét őrizhetjük meg általa. Ugyanakkor szomorúsággal tölt el, hogy ezek az építészeti finomságok sok esetben már csak papíron láthatók. 


Kiss Kinga


Források:
JANÁKY István: Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon
https://lesencefalu.hu/faluhaz-energetikai-korszerusites/
google maps

Képek forrása:
saját képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.