Milyen házakat keresett Janáky?

 

Janáky “Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon” című gyűjteményében az ország ismeretlen építészeti szépségeit próbálja felmutatni a vidéki útjai során készült fotóin keresztül. A házak stílusa, anyaghasználata mind-mind más, ezért felmerülhet a kérdés, hogy milyen házakat keresett (talált) Janáky? 


Janáky István nemcsak egy kiváló magyar építész volt, hanem sokoldalú művész személyiség egyaránt. Munkássága meghatározó részét képezik a rajzai, fényképei, írásai, könyvei és gyűjtései.

“Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon” című gyűjteményében az ország ismeretlen építészeti szépségeit próbálja felmutatni a vidéki útjai során készült fotóin keresztül. A házak stílusa, anyaghasználata mind-mind más, ezért felmerülhet a kérdés, hogy milyen házakat keresett Janáky. 

Munkáit megismerve rögtön feltűnik a szemlélőnek, hogy mennyire szeretett játszani a színekkel a rajzaiban. “Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon” című könyvében fekete-fehérben láthatjuk az általa szépnek tartott házakat. Ez által nem nyilvánvaló, hogy a fotózáskor valójában milyen színűek voltak az épületekek. 

Természetesen a mai állapot, vagy az egykori színes fotók alapján erős feltételezéseink lehetnek a valóságról. Azonban az általam választott épület dokumentációját végigkövetve, véleményem szerint nem egyértelmű a válasz. Így megpróbáltam egy kísérletet tenni, hogy  valójában milyen (színű) házat talált Janáky?


Czibulka Eszter


Források:
Janáky István: Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon

Képek forrása: 
01.png: saját rajz
02.png: Janáky István: Az építészeti szépség rejtekei Magyarországon, 45. oldal
03png: Szent István u. 31 (Google maps utcakép)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.