Elhagyott ipari épületek sorsa

Mi történik azokkal a gyárépületekkel, amelyeket már nem használunk?

A barnamezők többsége, amely egykor jelentős értéket képviselt, mára az enyészettel egyenlő, és teljesen elkerüli az emberek figyelmét. A városszöveti helyzetből, a meglévő épületállomány műszaki paramétereiből, építészeti, kulturális értékeiből, a kiépített infrastruktúra meglétéből, az épület karakteréből adódóan rengeteg potenciált jelenthetnek ezek az területek, legtöbbjüket mégsem hasznosítják újra.

Janáky útja során olyan épületeket keresett, amelyek elkerülik a hivatalos, a szakmai és a közérdeklődés figyelmét, így talált rá egy ilyen elhagyatott ipari épületre, az Inotai erőműre, mely felkeltette az én kíváncsiságomat is. Részletesebben utánanézve az épületegyüttes történetének, szembetűnő hasonlóságot véltem felfedezni egy szülővárosombeli gyártelep sorsával, az Uzina Foto nevezetű volt fotópapírgyárral.

Inotai erőmű


Az Inotai erőmű az ötvenes évekbeli Magyarország egyik legnagyobb ipari beruházása volt. Az erőművet a Várpalota közelében lévő szén, azaz lignit telepek miatt építették a város mellé. Működése során több problémával is szembesült az üzemeltető: a folyamatos belső berendezések meghibásodása mellett kiderült, hogy a közeli területek szénforrásai nem  elegendőek a működéshez, ezért vasúton kellett fűtőanyagot szállítani további bányákból. 1977-től folyamatos renoválások, átépítések, bontások kezdődtek, míg 2001-re végleg befejezte szolgálatát.


Az erőmű ma őrzött terület, szabadon nem látogatható, egy részében hulladéklerakó működik, de rendeznek tematikus sétákat és színházi előadásokat is a területen, illetve egy-egy kisebb műhelynek is otthont ad. Rendkívüli terei miatt már számos filmforgatásnak is helyszíne volt, ilyen például  a Vörös veréb, Ideglelés Csernobilban, Sherlock Holmes nevében, Lajkó - cigány az űrben, A veszettek vagy a Szárnyas fejvadász 2049 című alkotások.

A turajo.hu rendezésében szervezett sétákon vehetnek részt a fotózás szerelmesei és a szocialista indusztriális épületek kedvelői. Ezeken a  fotós túrákon profi túravezetők kompozíciót, beállításokat javasolnak a résztvevőknek, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Az érdeklődőknek bemutatják az épületeket kívülről, és betekintést nyernek a sötét, de izgalmas részletekkel teli belső terekbe is.


A  gyárkomplexum a  VEB 2023 EKF kulturális pályázatának egyik nyertese lett.  2022 júliusában és augusztusában sor került az INOTA [re]opening megrendezésére, mely keretein belül a Centrum Production exkluzív audiovizuális eseménysorozattal töltötte meg az Inota Hőerőművet és annak mozaikokkal díszített Művelődési  Ház épületét. Július 16-án a Pixel Magic sorozat az élőben generált képi és zenei interakciók különböző formanyelveit, a valós és digitális dimenziók összekapcsolási lehetőségeit mutatta be. Az érdeklődők megismerhették a Let it Be! art agency által szerkesztett kép zenei expedíciókon az egymást inspiráló alkotói folyamatokat: a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve. Augusztus 26. és 28. között  turnusosan látogatható fényinstallációt csodálhattak meg az arra látogatók a kürtőben.


Uzina Foto


Marosvásárhelyen a 19. század óta hagyománya van a fényképezésnek, ezért indokolt volt egy fényképészeti anyagokat gyártó üzem építése. A  Marosvásárhelyi Nitrogén és Műtrágya Üzem, más néven Azomures keretein belül  a város északi részén  1974-ben kezdődött az Uzina Foto gyár építése, mely fényérzékeny anyagok széles skáláját állította elő. Az épületet a japán Fujitsu cég tervezte, és 1981-ben kezdte el működését. A gyár a kor egyik legújabb ilyen jellegű vállalataként emelkedett ki, és mivel egyedülálló volt a román piacon, hamar uralni kezdte azt. A fő termékek a fekete-fehér és színes fotópapírok és filmek általános fényképészeti, ipari és orvosi felhasználásra, valamint fekete-fehér és színes filmek voltak. A 2000-es évek elején tapasztalt alacsony filmkereslet, az elavult gyártási technológia és az adósság miatt az osztályt 2003-ban bezárták.


Mivel az Azomureș vezetősége nem talált vevőt a jó állapotú épületre, a társaság 2016-ban úgy döntött, hogy egyes tereket kulturális rendezvények lebonyolítása céljából átalakítanak.


A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a Transylvania Digitális Innovációs Központ közreműködésével az egykori gyár tereit átalakította, újjáépítette, hogy létrehozzanak egy virtuális kommunizmus-múzeumot, egy digitális és kísérleti művészeti központot.

Ezen a helyen filmeket, videóinstallációkat, street art műhelymunkákat, festmény- és fényképkiállítást tekinthetnek meg az arra látogatók.

Időnként zenés rendezvényeknek is helyet ad az épület és a körülötte levő hatalmas zöldterület; ilyenek például a “Techno labor” vagy a “Mezítláb a füvön” nevezetű események. Nyaranta kertként hasznosítják az udvart.


Gál Noémi

Források:
https://balatoniromok.blogspot.com/2021/08/inotai-eromu-latogatasa.html
https://turizmus.com/desztinaciok/audiovizualis-kiserletek-szinhelye-lesz-az-inotai-eromu-1182063?fbclid=IwAR3QUj7tbcRxf4c5RPPEM9c-X4RT1W1UmfAChGnkCFW
https://turajo.hu/fotostura-az-inotai-eromuben/
https://primate.hu/2022/07/15/ujranyit-az-inotai-eromu-audiovizualis-kiserletek-szinhelye-lesz/
https://en.wikipedia.org/wiki/Azomure%C8%99_(photosensitive_materials)
https://hu-hu.facebook.com/UzinaFoto/
http://dla.epitesz.bme.hu/appendfiles/815-helfrich_ertekezes.pdf?fbclid=IwAR22rfl0oIutU-Zck8Ln2VGJgVuqW5uPhxBrFhbKDD9z1qOV2Y2w7mCxGK4


Képek forrása:
kép1:https://turajo.hu/fotostura-az-inotai-eromuben/
kép2:https://balatoniromok.blogspot.com/2021/08/inotai-eromu-latogatasa.html
kép3:https://turizmus.com/desztinaciok/audiovizualis-kiserletek-szinhelye-lesz-az-inotai-eromu-1182063?fbclid=IwAR3QUj7tbcRxf4c5RPPEM9c-X4RT1W1UmfAChGnkCFW
kép4:https://turizmus.com/desztinaciok/audiovizualis-kiserletek-szinhelye-lesz-az-inotai-eromu-1182063?fbclid=IwAR3QUj7tbcRxf4c5RPPEM9c-X4RT1W1UmfAChGnkCFW
kép5:https://turizmus.com/desztinaciok/audiovizualis-kiserletek-szinhelye-lesz-az-inotai-eromu-1182063?fbclid=IwAR3QUj7tbcRxf4c5RPPEM9c-X4RT1W1UmfAChGnkCFW
kép6:https://www.travelo.hu/rendezveny/20220717-magyarorszag-inotai-hoeromu-europa-kulturalis-fovarosa.html
kép7:https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.showpass.ro%2Fvenue%2F1626%2FUzina-Foto&psig=AOvVaw2V4QMAG9b-mNL1Sc-WyItc&ust=1673264388942000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjRxqFwoTCMCx0-bxt_wCFQAAAAAdAAAAABAQ
kép8: https://www.cuvantul-liber.ro/wp-content/uploads/2016/04/cv08042016-78.jpg
kép9: https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipMEeIzyobZmua6eLv9bWU98yr8WZl-HkHV2G9Kf=w650-h486-k-no
kép10: https://www.facebook.com/UzinaFoto/photos/2046237508875400
kép11:https://www.google.com/search?q=uzina+foto+tg+mures&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjNwtDK8bf8AhXh8rsIHT2DANgQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1366&bih=592&dpr=1#imgrc=xDqTQ2eSeLFJWM&imgdii=XqqGpo7gez8s0M
kép12: https://www.facebook.com/UzinaFoto/photos/2029462527219565

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.