Azulejos de Lisboa - Crisan Eszter

*Az azulejo egy jellegzetes, arab, spanyol és portugál nyelvterületen elterjedt csempe. Jellegzetessége a mintákat elválasztó, kontúrrajzot adó határvonalak árkolt kialakítása. Neve a spanyol 'azul' (kék) szóból ered. Mindenütt megtalálni Portugáliában, ahol az ország legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető: nem csak a frízek és a nagy faliképek számítanak közkedveltnek, de medálnak is hordják.

Nyersanyaga és gyártási lehetőségei miatt eredetileg a nevét is adó kék szín, a monokromatikus megjelenés volt uralkodó. Funkcionális célja - kiváló hővisszaverő tulajdonsága - miatt alkalmazták, amelyet a későbbiekben felülírt díszítő, művészeti jellege. Napjainkban Portugália markáns építészeti ismertetőjegye, a leglehetetlenebb helyeken is felfedezhető. Ebből láthatunk az alábbiakban gyűjtést.

A gyűjtés ihletője egy Herve di Rosa nevű brazil művész, aki a világot járva egyes tájegységek, országok jellemző “művészeti kommunikációs csatornáját” formálta saját képére és használta fel globális problémák bemutatására. Közülük talán a portugál csempék a legmeghatározóbbak. 

Egyetlen anyag (különböző színben, formában és irányban) elég ahhoz, hogy meghatározzunk egy eszmét? Vagy akár egy építészeti koncepciót?!

azulejos de enquadramento (keretező csempe)

azulejos rústicos (rusztikus csempe)

azulejos originais (eredeti csempe)

azulejos azuis (kék csempe)

azulejos reais (királyi csempe)

azulejos bêbados (részeg csempe)

azulejos de abelhas (méhecske csempe)

azulejos de metro (metró csempe)

azulehos di Rosa (di Rosa csempe)


Crisan Eszter

*forrás: Wikipédia és a MAAT múzeum Archipelago - Herve di Rosa márciusban megnyitott kiállítása

A képek saját fotók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.