Erkélyek az 50-es évekből - Budai Boglárka

Az 1950-es évek politikai helyzete jelentősen meghatározta az akkori építészetet. Dunaújvárosban a kezdeti, szabadabb tervezésű, modernista felfogású épületek után a szocreál stílus vált egyeduralkodóvá. 

A tervezők a kötelező ideológia keretei között, és időnként azon túl is igyekezték változatos részletekkel oldani a stílus szigorúságát. Erre szemléletes példa az erkélyek sokszínűsége: a házak részleteikben egyediek, a városkép mégis egységes. Ez a kettősség jellemzi Dunaújváros 1951 és 1956 között felépült részeit.

Az első lakóházak még modern stílusban épültek. Szabadonálló beépítésűek és kovácsoltvas erkélyeik rácsosak, nyitottabbak. A belső igények kivetülése, funkcionalista szellemű megjelenítése látszik a homlokzaton.

Az időben haladva a szocreál lett egyre inkább meghatározó. A reprezentatív főútvonalak mentén levő házak erkélyei többnyire tömörek, masszívak, a funkcionalizmussal ellentétben a homlokzatok hangsúlyos tagolása volt az első számú cél. A város főútján, a Vasmű úton végig ilyen robusztus erkélyeket lehet látni. 

A kevésbé frekventált, de még mindig szinte belvárosnak számító területeken újra felbukkannak a rácsos erkélyek, demonstrálva a modernizmus erőteljes jelenlétét.

Tehát azt, hogy milyen az erkély, meghatározta a politika, a helyszín, a korra jellemző stílusok és az építészek egyéniségének lehetőség szerinti kibontakozása.

Dunaújváros, Május 1. utca

Dunaújváros, Görbe utca

Dunaújváros, Ady Endre utca

Dunaújváros, Kossuth Lajos utca

Dunaújváros, Vasmű út

Dunaújváros, Vasmű út

Dunaújváros, kis Vasmű út

Dunaújváros, Kodály Zoltán utca

Dunaújváros, Bocskai István utca

Dunaújváros, Gagarin köz

Budai Boglárka

A képek saját készítésűek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.