Dan chi - huszadik századi japán lakótelepek

A lakóházépítés a globalizáció és a nagyléptékű népességrobbanás hatására a 20. századi Japánban is nagy változásokon ment keresztül. A lakhatási válság kezelésére épültek meg a nagyméretű lakótelepek, a Dan chi házak. A Japán nagyvárosok külterületein találhatók meg, céljuk olcsóbb, kedvező lakhatást teremteni a kisebb családok számára.


Wakamiya Danchi, Tokyo


Wakamiya Danchi, Tokyo


Hibarigaoka Park Hills, Tokyo


Kunitachi Fujimidai Danchi, Tokyo


A Dan Chi-k a szociális lakásépítésbe tartoznak, ebből fakadóan a mennyiség és minimalizmus jellemzi őket. A telepek méretei nagyok, összeegyeztethetők az általunk is ismert lakótelepek világával. A lakások kisméretűek, rendszerint oldalfolyosóra nyílóak. A szobák szűkek, belsejüket egyszerű válaszfalak tagolják. A japánokra jellemző módon a tatami padló ezekben az esetekben is alapvető része a lakásoknak.


danchi belső kialakítás


belső tér és tatami padló


általános danchi lakásbejárat

A lakótelepek és ezáltal az épületek is idővel elveszítették népszerűségüket. Lakói elöregednek, nagyobb családok számára pedig kényelmetlenek. A szerkezetek nagy része korszerűtlen, nem felelnek meg a mai előírásoknak. Mivel nagyon sok helyen előfordulnak, a felújításuk égető probléma, mely egyre több esetben megtörténik, annak érdekében,  hogy bevonzzák a fiatalabb korosztályt. Az átalakítások során nagy figyelmet fordítanak a közösségi funkciók létrehozására, közös helyiségek kialakítására, az udvarok rendezésére, élettel megtöltésére.


danchi renoválási koncepció



felújított danchi, és udvara, tamadaira project


belső átalakított közösségi tér


felújított danchi lakásbelső



Bessenyei Krisztina előadása alapján összeállította:
Belle Mariann, Holcsek Tamás, Jakab Zsolt


Források:


Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.