Budapesti bérlakásból hostel - Partizan Architecture

Budapest lakóházainak jelentős része gangos épület. A beépítést a rendelkezésre álló hely maximális kihasználása szabta meg. Az utcára néző, ma is jól használható polgári lakások mellett sok sötét, folyosóra néző, komfort nélküli szoba-konyhás jött létre. A gangos házak összetett problémáira keresnek alternatív és praktikus megoldásokat a Partizan Architecture építészei, akik az elmúlt kor építészetének bátor újragondolásával, új lakásfunkciókkal egészítik ki a belváros hagyományos lakhatását.

A Partizan Architecture 2013-ban alapított budapesti építésziroda, melynek tagjai Major Zoltán és Müllner Péter. Leginkább belsőépítészet, bútor és installáció tervezés a fő profiljuk, erről tartottak előadást a Lakóhelyek elemzése tantárgy keretein belül. Szoba és bútor viszonyát vizsgálták budapesti bérlakások átalakítása során, ezzel új funkciót adva egy-egy szintek. Kiemelték a közösségi és lakóterek arányának fontosságát és ennek tudatában alakították ki a tervezett hosteleket.

BÚTOR MINT SZOBA

Hostel Cube 


Egy egy fős moduláris lakóelem különböző módú csatlakoztatásának és a szobában való elhelyezésének variálásával a lehető legtöbb magánszférára törekedtek. A céljuk az volt, hogy minél több férőhelyet tudjanak kialakítani anélkül, hogy zsúfoltságérzetet keltenének. A kétszintes egységeket a szoba közepére tolva érték el a kívánt eredményt, így az egymással szomszédos egységek között nincs átlátás. Maximum 8 személyes szobákat tudtak így létrehozni, ami sokkal kedvezőbb, mintha a falhoz szorítva, a szoba négy sarkában lennének elhelyezve. Minden kis egység saját zárható tárolóval, fogassal, konnektorral és kisebb polcokkal ellátott, a privát tér elérését egy elhúzható sötétítő függönnyel oldották meg. 
A modul tartószerkezete fémből készült, a határoló elemek farostlemezek. A függönyök és a falak pedig élénk és vidám színt kaptak, ezzel is növelve a kellemes atmoszférát.

The Cube Apartment





Az előző példának továbbfejlesztett változata, melyben az egységek továbbgondolásával lehetőség van több fős csoportok, családok elszállásolására is. A modul kialakítása kedvezőbb, mert több funkcióval is ellátott. Egyik esetben 2-3 fő részére szekrénnyel és kis privát szobával ellátott egység alakítható ki, de szükség esetén akár 8 fős hálóteremmé is alakítható. 

The Cube Apartment II.





BÚTOR MINT BÚTOR - SZOBA MINT SZOBA

Flow Hostel





Ennél az átalakításnál meghagyták az eredeti szint középfolyosós rendszerét és minimális bontással hozták létre az új alaprajzot. Többféle szobatípus jelenik meg, ezek 4-8 férőhelyesek, esetenként saját mosdóval ellátva. A szabályos rasztert kisebb-nagyobb közösségi terek lazítják fel, itt közös konyha, társalgók és szabadidős terek kaptak helyet. Gyakran viszályba keveredtek a befektetőkkel, ugyanis ők minden négyzetcentimétert ki akartak használni, de ahogy a tapasztalat is mutatja, szükség van ezekre a közösségi helyiségekre a pozitív hangulathoz és az otthonos atmoszférához.


Noble Hotel






Ez a projekt leginkább kísérletezési céllal készült, az előzőekkel ellentétben egy komorabb, sötétebb téregyüttes jött létre, kontrasztos fényjátékokkal, érdekes textúrákkal és színvilággal.


SZOBA, MINT BÚTOR
Bedroom Instrument




Az ágyak fa szerkezete egészen a szoba faláig kifeszül és teljesen eggyé válik a térrel. Mindegyik kicsit más, a megrendelő igényeire szabható, a későbbiekben könnyen átalakítható, továbbfejleszthető.


Flow Spaces






Ezekben a helyiségekben nincs konkrét határ bútor és szoba között, a burkolatok felfutnak a falra, minden együtt egy szimbiózisban él. Az összes szoba kicsit egyedi, több funkció is beleolvad, és a használatnak csak a képzelet szabhat határt.


“Az építészet az-e, hogy házakat tervezünk vagy tereket tervezünk? Valójában az ember az érdekes, aki használja ezeket a tereket. Tulajdonképpen ez az építészet, nem pedig maga már a ház.” - Major Zoltán


Müllner Péter és Major Zoltán előadása alapján összeállította:
Elek Anna Dalma, Mayer Nóra Martina, Putovici Zsolt


Források:
képek: Partizan Architecture - Szoba és bútor című előadásának anyaga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.