Hanoi - szocialista lakótelepek átváltozásai

Ázsiai kultúrákban szokásos a generációk együttélése, szervezett lakótelepi körülmények közé helyezésének problémája érdekes megoldásokat eredményezett Vietnám fővárosában.


Hanoi egy több mint 7 millió embernek otthont adó város, melynek múltja mélyre nyúlik vissza. Folyók találkozásánál jött létre, először kézműves falvakként, majd ezek összefogásával egy összetett város született meg. A szocialista időszakban (1954-1986) a városban akkori felfogásban, a kor modern életmódjához alkalmazkodó lakótelepeket építettek.


A A Giảng Võ lakótelepet 1972-1978 között építették ebben a szellemben. A lakótelepen több óvoda, közösségi épületek, egy általános iskola és egy mesterséges tó is helyet kapott. A lakótelep elrendezésében figyeltek a családok életének megkönnyítésére, az iskola minden lakásból 10 percre, az óvodák 5 percre találhatók. Mégsem tudott a lakótelep minden igényt kielégíteni. Vietnámban az a hagyomány, hogy a családi házakban több generáció él együtt, a legidősebb fiú nem költözik el a szüleitől. Erre az életmódra a Giảng Võ lakótelep - legtöbb társához hasonlóan - nem volt sajnos alkalmas. A generációk együttélése, az egyre több használati tárgy és az otthon végzett munkák miatt a lakások egy idő után kicsinek bizonyultak, a lakók pedig parazitaszerűen kubusokat építettek a lakásokhoz, ezzel bővítve azok terét.



Az illegális bővítések egyre nagyobb szeleteket haraptak ki a házak előtti zöld területből, a házak közötti térből valamint az utcából. Az épületek nagy részének alsó szintjén étterem vagy bolt található, melyek bővítése lehet fedett, vagy nyitott terasz. Ezekre is támaszkodnak a felső szintek bővítményei



Mai formájában egy zsúfolt, eklektikus városrészt láthatunk, tele különböző, sokszínű bővítési megoldásokkal. 




A felvetett probléma megoldására elindultak projektek. Ezek a meglévő épületek lebontásával kezdődtek, a helyükre új, 20-22 emeletes épületeket emelnek.


Ilyen projekt a D2 épülete is. Ebben az alsó 5 szinten bevásárlóközpont, felette egy technikai szint után 6 szinten az eredeti lakópark lakói, majd 10 szinten új, eladásra szánt lakások kaptak helyet. Kérdés, hogy a kortárs szellemiségű lakóegységek meghozzák-e a megoldást a problémára, vagy ez az épület is a parazita bővítések áldozatává válik.  











Giap Thi Minh Trang előadása alapján összeállította: 
Appel Rebeka, Pécsi Richárd István, Réthelyi Gergely


Források:


Képek forrása:
01.jpg:
02.jpeg:
03.jpeg:
04.jpeg:
05.jpeg:
06.jpeg:
07.jpeg:
08.jpg:
09.jpg:
10.jpg:
11.jpg:
12.jpg:
13.jpg:
14.jpg:
15.jpg:
16.jpg:
17.jpg:
18.jpg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.