Süllyesztett udvarú házak - Irán, Tunézia, Kína

A süllyesztett udvarú házak olyan lakástípusok, melyeket jellemzően sivatagi környezetben építenek a föld felszínébe besüllyesztve. A süllyesztés mélységétől függően több típusát különböztethetjük meg, s ezekre láthatunk példát Iránban, Tunéziában és Kínában. Közös jellemzőjük, hogy egy belső kert áll a központban, innen nyílnak a különböző lakófunkciók.


Iránban a nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38°C-ot, s a sivatagi területeken még ennél is magasabb lehet. A lakóházak könnyen át tudnak melegedni, ha nem védekezünk spciális eszközökkel.

Az iráni építészet egyik tradicionális eleme a süllyesztett udvarú ház. A süllyesztett udvar a földszint alatt kb. 4 méterrel található, s ezt lakóegységek veszik körbe. Az ilyen típusú házakban élők az évszakok váltakozásával egyidejűleg költözködnek a házon belül. Nyaranta a süllyesztett udvarú részt használják, míg télen a földszintit.  A süllyesztett rész alatt gyakran pinceszint is található, melyhez széltorony csatlakozik, ezáltal a terek plusz hűtést tudnak kapni.

Kortárs építészeti példát is találhatunk ilyen süllyesztett udvarú kialakítással, mely a klímaváltozás miatt egyre inkább elsivatagosodó területek lakhatási problémájára kíván egy lehetséges megoldást mutatni.



Történelmünk kezdetétől fogva őseink barlangokban húzták meg magunkat, mivel a sziklaüregek biztonságot és megfelelő hőmérsékletet nyújtottak számukra. A Tunézia déli részén található Matmáta település lakói a matmáta berber törzs volt, akik jellegzetes, földből gödörként kivájt barlanglakásokban telepedtek le. Átlagosan 9 méter átmérőjű és ugyanilyen mély lakógödröket hoztak létre, melyek udvarából több lakás és szoba csak lépcsőkön, létrákon vagy falba vert köteleken keresztül közelíthető meg. A helyi lakosok közül sokan máig ragaszkodnak ehhez az életformához, ugyanakkor az idegenforgalmi vonzerő miatt több süllyesztett udvarú házat alakítottak már szállodává. 

Egy tunéziai süllyesztett udvarú ház jelenítette meg Luke Skywalker otthonát, az egykori Hotel Sidi Driss, amely minden Csillagok háborúja rajongó számára kiemelt úticél.



Kínában, Hunan tartományban is megtalálhatók a süllyesztett udvarú házak. A vidék földrajzi jellegzetessége, hogy hegyekkel körülvett, így a nyári forróság mellett a téli hideg ellen is védelmet nyújtanak a földbe süllyesztett lakások. Emellett a földrengéseknek is jól ellenállnak, jól hangszigetelnek és energiatakarékosak. Érdekesség, hogy a korábbi példákkal ellentétben a kínai típusú házak nem rendelkeznek földszint feletti résszel.

Az építési hagyomány több mint 4000 évre tekint vissza, s egy-egy ilyen házban akár több generáció is élhetett egymás után. Az udvarok általában négyzetes vagy kör alakúak, és egy külső lépcső vezet le a középső kertbe. A kert több funkcióval rendelkezik, és innen nyílnak a különböző helyiségek. A süllyesztés mértéke hasonló a tunéziaihoz, átlagosan 9 méter mélyen kerültek kialakításra az udvarok. 
A mai napig sokan élnek ilyen fajta házakban, többet fel is újítottak, így már az áram és a vízelvezetés is megoldott. A helyi lakosok mellett számtalan turistával is találkozhatunk, a terület közkedvelt úticéllá vált.


Elaheh Golzari előadása alapján összeállította:
Kerner Janka Anasztázia, Magyari Kincső Eszter, Szerdahelyi Dalma


Források:


Képek forrása:
02.jpg:
03.jpg:
04.jpg:
05.jpg:
06.jpg:
07.jpg:
08.jpg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.