Belgium - kortárs flamand városi házak

A flamand építészet egyik jellemzője a zártsorú emeletes házépítés. Gyakran egy család birtokol egy keskeny egységet, amelyben legtöbbször a tetőteret is beépítik a maximális kihasználhatóság érdekében.

MADAM architectuur – IRIS

Halle / Belgium

Kávézó és lakóház összevonása és renovációja

A lakók 2017-ben döntöttek a szomszédos, egykor kávézóként működő épület megvásárlása és irodává alakítása mellett. A ház központja a konyha, amely kapcsolatot létesít a ház terei és az udvar között. A nyitható üvegfalnak köszönhetően a konyha és az udvar egy térként funkcionál. Az építészek az eredeti ház és a garázs közötti 1,3 méteres szintkülönbség kihasználásra multipurpose tereket alkottak; a beltéri padló az udvari pad funkcióját is ellátja.  A tervezés során fontos szempont volt, hogy az újonnan kialakított épületrész igény szerint leválasztható legyen, és hogy a ház a lehető legprivátabb környezetet biztosítsa a zsúfolt belvárosban. Az irodatér három szintből áll össze, amelyeket egy tágas, fényes lépcsőház kapcsol össze.  Az utcai homlokzaton sötétzöld csempe jelenik meg.


FELT – A Simple House

Antwerpen / Belgium

A keskeny, hosszú telken elhelyezkedő Simple House-t az egyszerűségre törekvő építészeti megoldások jellemzik. A tér szervező eleme a középen elhelyezett közlekedő mag, melyhez emeletenként mindkét irányban egy-egy szabadon használható tér kapcsolódik. Az épület szerkezeteit előregyártott CLT panelek alkotják, melyek az otthonos megjelenés mellett tovább erősítik az egymáshoz kapcsolódó elemes építés koncepcióját. Az áttetsző elemekből kialakított lépcsőház az átlátások mellett természetes fényt enged a belső térbe. A lakóház homlokzati megjelenése, a belső tér szimmetrikusságát követve kívül-belül ugyanaz.






Dierendonck Blancke Architecten – House 12k

Gent / Belgium

A House 12k-ban tekintettel a keskeny telekméretre, a vertikális irányultság dominál. Különleges lépcsőháza egyfajta félszintes rendszert hoz létre, amely felett elhelyezkedő bevilágító által még több a házba beáramló természetes fény. A belső ablakok és átlátások tovább fokozzák a tér folytonosságát.



Atelier Vens Vanbelle – Stephanie & Kevin House

Haaltert / Belgium

A Stephanie & Kevin House egy zártsorú beépítésű zsákutca végében helyezkedik el, szomszédja a természet. A lakóház üvegezett közösségi tereivel a látvány felé nyit. A környezettel való kapcsolódás szándékát szemlélteti továbbá az emeleten elhelyezkedő nappali térhez felvezetett mesterséges domb is. A belső téri világot félszinteltolással elhelyezett terek határozzák meg, melyek a különböző funkciók elválasztását, valamint egy változatos, mozgásban lévő belső teret eredményeznek. Az eltolással elhelyezett terek dobozszerűen kapcsolódnak egymáshoz, mely a homlokzat megjelenésében is szépen lekövethető.







NU architectuuratelier – Leeuw House

Sint-Pieters-Leeuw / Belgium

A Leeuw House egy vidéki családi ház, amely megfelel a passzívház minősítésnek. A ház tömegformálásában követi a helyi szokásokat, azonban a felhasznált anyagoknak köszönhetően ki is tűnik közülük. A homlokzat burkolatát négyzetes szálcement csempékből alakították ki, ami az energetikai előnyök mellett a könnyű karbantartást is biztosítja.  A ház terei félszintekkel eltolva, spirálszerűen szerveződnek. Ahogy haladunk felfelé, úgy találkozunk egyre privátabb funkciókkal. A környezettel való kapcsolat megteremtésére a ház több bejárattal is rendelkezik; az utcafronti garázsba vezető rámpa és főbejárat mellett a hátsó oldalon a teraszra nyíló ajtókkal és egy, az első emeletre vezető kültéri lépcsővel is találkozunk.






Máthé Dóra előadása alapján összeállította:
Balogh Laura, Berzsák Barna, Meizl Domonkos


Források:

Indrukwekkende gerenoveerde herenwoning: een stukje privacy in de stad - (Ver)bouwen, kopen of huren? - Livios


Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.