Knut Knutsen - Sommerhus, Portor

Knut Knutsen norvég építész 1925-ben fejezte be tanulmányait, majd 1936-ban megnyitotta saját irodáját. Knutsen szemlélete szemben állt a korra jellemző stílusalapú építészettel, szerinte a funkcionális gondolkodásmódot kellene egyszerű, kényelmes formákkal párosítani.


Újszerű, Alvar Aalto hatását éreztető gondolatai a norvég modernizmus úttörőjévé és a második világháború utáni időszak egyik legmeghatározóbb alakjává tették. Építészetében fontos szerepet játszott a környezettel való kapcsolat, épületeivel nyugodt, természetes atmoszférát szeretett volna létrehozni. 

Knutsen portori házában már ez az érett természetközeli gondolkodásmód jelenik meg egy, a norvég egyszerűség és racionalitás mögé bújtatott organikus építészettel ötvözve. A nyaraló fákkal és sziklákkal körülvéve bújik meg, szinte észrevétlenül beleolvadva a tájba, ezzel hozva létre egy kellemes helyet, ahogy az építész fogalmazott: „egy olyan házat szerettem volna létrehozni, ahová nem tud azonnal visszatalálni az ember egy strandon töltött nap után”. 



Az elkülönülő közösségi funkciót szolgáló terek és intim hálószobák egy nagy felületű aszimmetrikus tető alatt húzódnak meg, középen egy fedett-nyitott terasszal elválasztva. 



A ház körül megjelenő természetes anyagok harmóniában vannak a belsővel, a padlón és a falakon fa burkolat dominál, míg a közösségi térbe állított hangsúlyos kandalló kő burkolata a sziklákat ismétli.


Hammer Ildikó és Sztavropulosz Nikolász 


Források:



Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.