Bart Prince - Price Residence

Bart Prince a 70-es 80-as évek amerikájának egyik legkiemelkedőbb organikus építésze. 1947-ben született, Albuquerque-ben, Új-Mexikó legnagyobb városában.



18 évesen kezdett el építészetet tanulni, itt ismerte meg Bruce Goff építészt. 1970-től kezdve felváltva dolgozik Goff texasi és missourii irodáiban, illetve felügyeli Goff Glen Harder házának építését Minnesotában. 

Bruce Goff: Glen Harder house

1976-ban mindketten vendégelőadók a Yale egyetem építészkarán, majd 2 évvel később közösen tervezik meg a Los Angeles-i művészeti múzeum Japán pavilonját, amelynek építését Goff halála után egyedül vezényeli le.



Japán művészeti pavilon, Los Angeles

Ezután több kiállításon is jelennek meg munkái, egyetemeken tűnik fel, mint vendégelőadó és nem egyszer nyeri el az év háza díjat, többek között saját házával és a szüleinek építettel, illetve a Price házzal. 

Bart Prince albuquerque-i háza

Prince az organikus építészet terén éppúgy élen járt korában, mint Goff vagy Gehry, azonban sosem élvezhette az őket körülölelő hírnevet. Idén 68 éves, a mai napig Albuquerque-ben él, konferenciákon és egyetemeken tart előadásokat. Utolsó bejegyzett épülete 10 évvel ezelőtt készült el, így életműve valószínűleg befejezettnek tekinthető.

Price Residence, Corona del Mar

Mikor Californiába költöztek, Joe és Etsuko Price Bart Prince-t bízták meg új otthonuk megtervezésével. Olyan helyet szerettek volna, ami a külvilág felől zárt, az óceán felé azonban nyitott, és eggyé válik a környezetével. A helyiek által „gomba-ház”-ként emlegetett épület azt a benyomást kelti, mintha a sziklákból nőtt volna ki. A három elliptikus magot és a rájuk boruló köpenyt fazsindely fedi. A belső terek szerkezeteinél és burkolatainál is a fa és a fém dominál. 


A Price-ház

A magokban egy-egy csigalépcső köti össze a három szintet. Az alsó szinten található a medence, a földszinten pedig a főbb helyiségek: a nappali, a konyha és az étkező, a szülői háló, a játékterem és a garázs. Az emeleten ezen kívül egy iroda, két hálószoba, egy TV szoba és egy tágas közös tér kapott helyet.


A ház alaprajza, metszetei


Belső terek

Prince szerint a terek meghatározzák a formát, miközben az eggyé válik a szerkezettel. 

Később (1994-1996) a ház egy galériával és egy japán teaházzal bővült, Kurokawa tervei alapján. 

A Price házaspár korábban többször is megbízta Frank Lloyd Wrightot és Bruce Goffot, a corona del mar-i házhoz azonban szerettek volna egy olyan fiatal építészt, aki képes megvalósítani egyedi elképzeléseiket, ugyanakkor érződik még rajta a két mester hatása.

Tavasz Kristóf és Vida Zsófia Kamilla


Források:



Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.