Victor Horta - Maison et Atelier

Victor Horta (Gent, 1861 – Brüsszel, 1947.) Gentben tanult iparművészetet, festészetet és építészetet, majd Párizsban belsőépítészként dolgozott, ahol megismerkedett a fém és üveg együttes alkalmazásával, ami későbbi munkáiban is fontos szerepet kapott. Épületeire jellemző a görbült felületek jelenléte, amit praktikussági okokból használt. Gazdag ornamentikája, indaszerű fémváz szerkezetei a belga Art Nouveau kiemelkedő alakjává tették. Legfőbb mestere Alphonse Balat, valamint a párizsi impresszionisták és barátja, Paul Hankar jelentős hatással voltak építészeti stílusának alakulására.


Az Art Nouveau lecsengése után több épületét lebontották, de jelenleg négy magánháza is az UNESCO Világörökségének része.

Horta saját háza és műhelye 1898 és 1901 között épült Brüsszelben az Art Nouveau stílus egyik legkiemelkedőbb alkotásaként. 1969 óta Horta múzeumként működik, így épségben tudta megőrizni a tervező által megálmodott képet, és a mai napig eredeti bútorzatával együtt látogatható.

A homlokzati kép kialakítása során az utcakép által meghatározott ritmusba való illeszkedés játszott meghatározó szerepet, így a vertikális rend által biztosítva az utcakép egységességét, annak ellenére, hogy mind stílusában és díszítési modorában mind pedig anyaghasználatában eltér a környező épületektől. 

A két épületrész, habár homlokzatilag elkülönül, belső téri szinten szoros összefüggésben működnek. A központi tér a lépcsőház, amely egyrészt megoldást szolgáltat az épület belső szobáinak megvilágítási nehézségeire ugyanis a tetőablakon keresztül természetes fény juthat a belső terekbe is, másrészt a két épületrész közötti térbeli összekötő kapcsot is jelenti, hiszen az egyes helyiségek a lépcsőkarok pihenőiről érhetőek el. 




Horta gondosan ügyelt arra, hogy a magánélet terei elkülönüljenek a szakmai tevékenységet kiszolgáló terektől, ezt segíti a két rész különböző karaktere és díszítési módja is.




Müller Dóra és Deli Brigitta


Források:



Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.