John Lautner - Arango Residence

John Lautner 1911-ben született Michigan államban, Marquette városában. Édesapja 1870-ben migrált Ausztriából Amerikába és tanárként dolgozott, édesanyja a művészi vonalakat képviselte. 



Az ifjú John számos tudományban szerzett tapasztalatot a Nothern State Teachers College-ban, többek közt filozófiából, etikából, fizikából, irodalomból. Tanulmányait később Bostonban és New Yorkban folytatta. Élete során három feleségétől hét gyermeke született.


Iskolái befejeztével F.L. Wright irodájába, Taliesin-be került, itt kezdődött 1942-ig tartó közös munkájuk, mely során John Lautner elsajátította az építészet tudományát. Együtt dolgozásuk során, számos építkezést felügyelt, illetve design munkákat vállalt. 1940-tõl kezdte tervezni lakóházait, melyek kezdetben szerényebb vonalat képviseltek, élete későbbi részében a luxus volt a meghatározó.
John Lautner a betonépítészet kiemelkedő alakja, épületei egyszerre tükröznek mérnöki szemléletet és jelentős formaismeretet.




Kiemelkedő munkái: 

Pearlman Mountain Cabin 1957
Malin residence "Chemosphere" 1958
Sheats Residence 1963
Elrod House 1968
Walstrom Residence 1969
Hope's Residence 1973

Arango Residence 1973

Az Arango House 1973-ban épült Mexikóban, egy szupermarket tulajdonos - Jerónimo Arango - megrendelésére. Egy domboldalon helyezkedik el, ahonnan kilátás nyílik az Acapulco öbölre.

A nagy, nyitott teraszt egy hosszúkás medence veszi körül, amely egyben helyettesíti a korlát szerepét is. A 2300 m²-es épületet egy óriási, félköríves vasbeton szerkezetű tető fedi, mely a domboldalnál alacsony és az öböl felé megemelkedik.


A felső szinten helyezkedik el a reprezentatív lakó- és szórakoztató rész, amelynek legfontosabb eleme az előbb említett terasz. A háló- és cselédszobák, illetve a családi helyiség az öböl felé fordulva az alsó szinten helyezkednek el.

A hálószobák fő alkotó anyagai a betonon kívül a kő és az üveg, a terasz csiszolatlan márványból áll és beton bútorok helyezkednek el rajta.

Lautner célja az volt, hogy a házban tartózkodó személy úgy érezze magát, mintha nem is egy épületben, hanem csak kint a végtelen térben lenne.


Breuer Anna és Pálfy Máté


Források:




Képek forrása:

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.