Alvar Aalto - Wohnhochhaus

Korának legsikeresebb finn építésze, pályafutása során számos építészeti stílus tükröződik a munkájában a kezdeti skandináv klasszicizmustól a racionálisabb International Modern Style-on keresztül az organikus modernista építészetig. Munkásságának fontos eleme a teljességre törekvés: a városrész-tervezéstől az alaprajzon át az asztali vázáig mindennel foglalkozott.



A finn fejlődés és kultúra szimbolikus alakjává vált. Nem véletlen, hogy az ő arcképe volt látható az 50 finn márkás bankjegyen.

Egyedi bútortervei legalább annyira híresek, mint épületei. Feleségével közösen saját gyárat alapítottak. Talán leghíresebb alkotásuk az Aalto váza, amely a finn dizájn ikonikus darabja lett.

Aalto Teewagen

Aalto-váza

1950-es évekbeli vöröstéglás építészetének két legkiemelkedőbb darabja a helsinki Kultúra Háza és a Helsinki Műszaki Egyetem. Ez a korszak meghatározója az organikus építészetének, itt a tégla, mint az ember kézenfekvő és egyszerű alapépítőeleme átlényegül a monumentális építészetben.

Kultúra Háza

Helsinki Műszaki Egyetem


Wohnhochhaus:

Németországban, Brémában, a Neue Vahr kerületben kapott helyet. Az épület kiemelkedik a tájból, a környék szimbólumává vált. 65 méteres magasságával 1970ig ez volt a legmagasabb lakótorony németországban, 1995-ös felújítása után műemléki védettség alá helyezték.

Az épület alapterülete 650 négyzetméter.A földszint irodának, előcsarnoknak és több kisboltnak ad helyet, a többi 21 legyező alakú szinten 89, egy és két szobás, 34,4 és 59,5 négyzetméter közötti lakás található. A lakásokra jellemző, hogy a bejáratból rögtön egy nagy 'V' alakú nappali nyílik, amelynek vége üvegfallal záródik, kilátást nyújtva Brémára.

Lakás belülről

Általános szint alaprajz

A szintek formájából következik, hogy egyik lakásból se lehet átlátni a másikba. Az épület lényege a nyugati tájolás, Aalto célja ezzel az volt, hogy minden lakásból kilátás legyen a naplementére és a környékre. Ez a felépítés biztosítja a maximális napfényt az otthonokban.

Általános lakás alaprajz

Az épület keleti részén, egy keskeny sávban található a lift, a lépcsőház és minden szinten egy kis közös társalgó. Erre fűződnek a lakások. A tetőszint egy helyi klubbank ad helyet, látványterasszal körülvéve. Az épületből egyenesen a kerületi főtérre vagy a parkolóházba lehet jutni.


Süttő Réka és Rácz Szabó Barnabás


Források:



Képek forrása:

kép01:
kép02:
kép03:
kép04:
kép05:
kép06:
kép07:
kép08:
kép09:
kép10:
kép11:
kép12:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.