Bruno Taut, Edwin Könemann - Käseglocke


Bruno Taut német építész, pár évig Magdeburg városépítésze, a kertváros-mozgalom követője. Az 1924-ben alapított GEHAG-nál főépítészként alkalmazták, így az 1920-as évek berlini szociális lakások tervezésében jelentős szerepe volt.


Egyik legjelentősebb lakótelepe a Hufeisensiedlung, amelyben 1925-1933 között összesen 1285 lakás épült fel. A lakótelep kialakításában megfigyelhetők a Neues Bauen és a kertváros mozgalom vonásai is. A városrész zsúfoltsága ellenére is fontos volt a zöldterület kialakítása.


A Patkó alakú főépület, a lakótelep névadója - Hufeisen jelentése magyarul patkó

Bruno Taut mindent gondosan megtervezett a legapróbb részletekig, az egyedi bejárati ajtókat is,  a homlokzatokon és a lakásokban megjelenő színeket is nagy gondossággal választotta ki.


Bruno Taut által tervezett  különböző bejárati ajtók

Újításként a lakások bútorozatlanok voltak, így rengeteg ember számára elérhetővé váltak. Mindemellett nem szerette volna, hogyha a gondosan megtervezett lakásokba oda nem illő bútorzat kerül, így ajánlásokat tett arra, hogyan lehet a régi bútorokat modernizálni. A lakások a kor legjobb felszereltségével rendelkeztek (fürdő, wc, konyhában gázsütő, illetve cserépkályhákkal volt felszerelve a nappali és a háló). 


Bruno Taut-féle berendezés saját nyaralójában, a Tautes Heimban

Van azonban egy kevésbé ismert, organikus lakóháza a Käseglocke, amelyet eredetileg egy magdeburgi kiállításra tervezett, de ott nem épült fel. A terveket Edwin Könemann fedezte fel a Frühlicht nevű magazinban évekkel később, és sajátjaként, kisebb módosításokkal építette fel 1926-ban Worpswedeben (Alsó-Szászország, Németország).

A ház iglu alakját Bruno Taut korábbi munkája, az Üvegpavilon ihlette. Az iglu alakkal a védettség érzetét akarta nyújtani. A ház külső burkolata nélkülöz bármiféle dekorációt, így adva organikus külsőt neki. A ház külseje is csaknem Bruno Taut tervei alapján épült fel, kivéve a bejárati ajtó melletti ablakokat, amelyek az eredeti tervekben téglalap alakúak voltak, de Könemann háromszög alakúakat épített be.




Az iglu maga egy 10 méter átmérőjű kör. A ház középpontjában a kémény áll, erre lettek felfűzve a szobák. A beltérben Könemann egy egyedi szobaelosztást talált ki. A központi hallban kapott helyet egy expresszionista kandalló, hibás kerámiákból kirakva.




 A ház földszintjén kapott helyet egy kis wc, a hálószoba és a konyha.




Az emeleten két kisebb vendégszoba és egy nagy dolgozó szoba kapott helyet. Az emelet felfűtése azonban gondot okozott, mivel a földszinti kandalló az egyetlen fűtőberendezés.




A ház a Käseglocke nevet a helyiektől kapta, akiket egy sajtbúrára emlékeztette a ház. Bruno Taut rendszeres látogató volt a Käseglocke szomszédságában Worpswedeben, azonban sose foglalt állást a tudta nélkül felépült házról.

A házat az 1990-es években újították fel, ma múzeumként működik.


Bruno Taut alaprajza: földszint


Bruno Taut alaprajza: emelet


Hargitai Márk Máté és Szerján Anna


Források:

http://www.tautes-heim.de/en/index.php (Bruno Taut nyaralója,ma bérelhető múzeumházként üzemel)

Képek Forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.