Paolo Portoghesi - Casa Baldi

Paolo Portoghesi (szül. 1931, Róma) olasz építész, teoretikus, történész és az építészet professzora a római La Sapienza Egyetemen. A Velencei Biennále építész szekciójának elnöke volt (1979–92).


Fő kutatási, oktatási területe a klasszikus építészet, ezen belül is a barokk stílus. Kiemelten foglalkozott Borromini és Michelangelo munkásságával.

Borromini: Oratory of Saint Philip Neri

Ezen kívül kollégájával, Bruno Zevivel az organikus formákat és építészetet tanulmányozta. Érdekes, ahogy összefüggéseket talált Palladio és Aalto, Borrromini és Wright építészete között. Stílusára hatással volt még az olasz neorealizmus és neo-liberalizmus. 

Paolo Portoghesi: Sacred family church, Salerno 

Bár Paolo Portoghesi csupán pár évvel idősebb, mint Makovecz Imre, mégis mindig mesterének és barátjának tartotta. A közös találkozások, konzultációk meghatározóak voltak mindkettőjük számára. Ezért is érdekes a Magyar Művészeti Akadémia felkérésére írt tanulmánya. Ez az elemző, magyarázó, tudományos esszé az első idegen nyelvű, alapos, összegző jellegű írás az építész életéről.

Legérdekesebb korai munkája a Casa Baldi, amely ugródeszkát jelentett sikeres nemzetközi karrierjéhez. A városközponton kívül, festői környezetben épült ház visszatérést jelent a természetbe. Nem akart szorosan ragaszkodni a tipikus organikus építészethez, a hely kulturális és történelmi örökségére is koncentrált.

A külső falak a környező dombok mozgását követik, így homorú-domború falakat használ, velük konvex és konkáv tereket alkotva. Az ablakok nem törik meg a falak ritmusát, mivel az ívek találkozási pontjához helyezi őket. Ezáltal a kisebb görbületű felületekre simulnak, így a belső tereket szelíd fények világítják meg. A falak tufa tömbökből és a helyszínen talált nyers kövekből épültek. 

A ház kontrasztban áll az 50-es évek építészetével, inkább utalásokat tesz az olasz és európai építészettörténetre, Borromini és Gaudi munkásságára.


Müller Anna és Sziráki Zsófia


Források:



Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.