Jean Renaudie, Renée Gailhoustet - Ivry-sur-Seine Housing Complex

Jean Renaudie (1925-1981) francia építész. Pályafutása 1945-ben August Perret irodájában kezdődött, majd Marcel Lods műhelyében folytatódott. 1958-ban szerzett diplomát. Három társával indította az Atelier de Montrouge irodát, az ATM 1-et. 



A közös időszak tervei tartalmaznak könyvtárat (La Petite Bibliothéque ronde, Clamant):

és az EDF épületét (Agence EDF, Ivry-sur-Seine):

tanulmányaik pedig francia falvak elrendezéséről (Coumipez estate, holiday village Bonne Terrasse in Ramatuelle), összegyűjtött házakról szólnak (study for 1000 individual houses, Goussainville). Közös munkájuk előrehaladtával kiszélesedett a lépték, az érdeklődésük a várostervezés felé irányult. Az ATM1 1968-ban bomlott fel a Val-de-Reuil város tervezésével kapcsolatos nézeteltérések miatt, Renaudie ekkor alapította meg saját irodáját Ivry-sur-Sein városában. Az 1970-es években a város központjának átalakításán dolgozott designer feleségével, Renée Gailhoustet-vel. 

1974-től Givors régi városközpontján dolgozott, a csillagok városán. 

Lakásépítési projektjei nemzetközi elismerést kaptak. Munkáit sosem összegezte, az alkotásnak élt, az új létrehozására törekedett. 1978-ban francia Nemzeti Építészeti Díjat kapott. 

Ivry-Sur-Seine downtown:
Ivry-Sur-Seine Párizstól délkeletre fekvő város, a francia főváros agglomerációjának része. Ivry központját 1961 és 1982 között szinte teljes egészében átépítették egy nagyszabású városfejlesztési projekt keretein belül. 

A belváros terveinek nagy részét egy strukturálisnak ható komplexum képezi, melyet Jean Renaudie tervezett (1969-1975). 

A komplexum 8 épületből áll, amelyek 40 lakásnak, irodáknak és üzleteknek adnak otthont. 

A modern építészet funkcionalista rendjét elutasította, strukturalista koncepciójával a posztmodern hullámot vetítette előre az épületegyüttes, ezzel egyfajta alternatívát kínált mind a klasszikus, mind a modern városi téralakítással szemben. 

Az épületek fő építőanyaga a beton, jelenlétén sokat könnyítenek a ferde szögű változatos tömegek és a sok zöld. 

A derékszög mellett az alaprajzokon (és a nyílásoknál) sok háromszög alakzatot használ. 


A harmadik dimenzió játéktérként jelenik meg, melyet körbefon a burjánzó növényzet. A lépcsőzetes teraszkialakítások vegyítik a köz- és magánterületeket. 

Jean Renaudie koncepciója nem lett sikeres maradéktalanul. A városi terek komplexitása miatt kissé átláthatatlan, ezáltal veszélyes környékké vált Ivry-Sur-Seine belvárosa.


Fabó Nóra, Szekeres Liliána


Források: 



Képek forrása:

kép 01: 
kép 02: 
kép 03: 
kép 04: 
kép 05: 
kép 06: : 
kép 07: 
kép 08: 
kép 09: 
kép 10: 
kép 11: 
kép 12: 
kép 13: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.