Torre David - város a városban

Enrique Gomez kiváló venezuelai építész. Az ő nevéhez köthető a 45 emeletes irodaház megtervezése, amely a fejlesztő, David Brillembourg halálával pénz hiányában megakadt 1993-ban. A következő évben a venezuelai gazdasági összeomlás is közbeszólt, így a terv nem tudott teljes egészében megvalósulni.



Az épület szerkezetének nagy része már készen állt, amikor 2007-ben elfoglalták a lakók. 750 család épített magának lakóhelyeket a meglévő födémek közé, így alakult ki a vertikális slum, a függőleges nyomornegyed.



Az ide költözők az igényeik szerint kezdték el kialakítani a tereket. Ez nem volt nehéz, hiszen a vasbeton szerkezetek közé tetszőlegesen helyezhettek el válaszfalakat, egyéb térelválasztókat. Igyekeztek a középosztálybeli lakások mintájára élhető, biztonságos otthonokat kialakítani. Fontos volt a közösségi terek kialakítása is, helyet kapott bolt, varroda, mosoda. Az aktívabb közösségformálás érdekében edzésre alkalmas helyet is kerestek, a csapatsportok számára pályákat jelöltek ki az épületen belül.




A Torre David vertikális közösségének tanulmányozásával az Urban-Think Tank egy éven keresztül foglalkozott, vizsgálta és dokumentálta az ott lakók életének sajátosságait, mindennapjait. 2014-ben a kilakoltatást megelőző életet mutatták be. A projekttel arra hívták fel az építészek, várostervezők és szociológusok figyelmét, hogy az ehhez hasonló spontán településekben mennyi innováció és kísérleti lehetőség van.



A Torre David számos felhívás és program inspirációjává vált. 2012-ben a Velencei Biennálén Arany Oroszlán díjazásban részesült a Torre David alapján készült installáció, amely bemutatta, hogy a csoportok által közösen létrehozott és alakított "hely" az, amely lefedi az ott élők igényeit, ettől válik önfenntartóvá, önalakítóvá és önműködővé. Üzenete a tervezők és befektetők felé: a nehéz körülmények között élőkkel együtt dolgozva kell megvalósítani a jövőbeli városi fejlesztéseket.

Az Urban-Think Tank filmjének előzetese:


A Torre David története megmutatja, hogy az emberek irányítás nélkül is el tudják dönteni, hol szeretnének élni, milyen a számukra élhető közeg, település. Az itt kialakult közösség példája rávilágít arra, hogy a nehéz sorsú családok a szükségben készek ezt akár illegálisan is létrehozni, működtetni, a saját képükre formálni.


Lanczki Eszter, Pénzes Laura


Források: 



Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.