MVRDV - Patio Island

Az MVRDV-nek számos megvalósult alacsony intenzív beépítése van, főleg Hollandiában. Ezek közül az egyik legismertebb a Patio Island, amely minden részletében megpróbálja kihasználni és javára fordítani a hely adottságait. 



Az irodát három építész alapította 1993-ban: Winy Maas (1959), Jacob van Rijs (1964), Nathalie de Vries (1965). Első nagyobb munkáik között szerepelt a holland VPRO új irodaépülete, illetve a Hannoveri Expo holland pavilonja. Jelenleg számos nemzetközi megbízásuk is van, rotterdami irodájukon kívül Sanghajban is megtalálhatóak.

Az irodának számos lakófunkciójú projektje van, amelyekből több alacsony intenzív beépítés Hollandiában található. Ezek közül az egyik legismertebb a Hága Ypenburg nevű városrészében található Patio Island. Korábban ezen a területen egy katonai repülőtér volt, amelyet 1992-ben bontottak el véglegesen, ezután kezdték felparcellázni a területet.

A tervezőiroda a beépítés előképének a részben rekonstruált lengyel Biskupin példát vette alapul, amely több, mint 2400 évvel ezelőtt épült. A védelem érdekében fallal körülvett beépítés egy tó mellett lévő mocsaras szigeten található. A falakkal határolt területet teljesen kitöltik a házak. Hosszú sávokat alkotnak, egymás mellett szorosan elhelyezkedve. A házsorok között szabadon hagyott terület a megközelítésre illetve a déli napfény beengedésére szolgált.

A Patio Island struktúrája követi a lengyelországi példát. A beépítés teljesen kitölti a rendelkezésre álló területet. A házak 12 sorba rendeződnek, egy sorban 4 egység található, így összesen 48 ház van. Minden egység külön-külön közelíthető meg, a széleken lévők (pirossal jelölve) közvetlenül az utcáról, a belsők (kékkel jelölve) pedig egy-egy rövid kerti úton keresztül. 

A földszinti részek szorosan egymás mellett helyezkednek el, 4 illetve 5 m széles belső udvarokkal kiegészülve.

Az emeletek azonban tagoltak, a létrejövő köztes tetőteraszok meggátolják az átlátást a szomszédos udvarokba. Mindegyik egység délkeleti tájolású. 

Kétféle lakástípus van, a széleken elhelyezkedők kisebbek, mint a belsők, de alaprajzban megegyeznek.


A koncepció fontos része volt, hogy a szűk udvarok kellő mennyiségű napfényt kapjanak. Az emeleten lévő ablakok tükörként bevilágítják a patiokat, illetve a félnyeregtető forma szintén azt szolgálja, hogy minél több napfény jusson az udvarokba. A koncepció másik fontos eleme, hogy a teljes beépítés zárt egységet alkosson, ezért a homlokzatok mindenhol ugyanazt a fekete borítást kapták. 






Bodnár Andrea, Marosán Anna


Források:



Képek forrása:

kép01: 
kép02: 
kép03: 
kép04: 
kép06: 
saját
kép07: 
kép08: 
kép09: 
kép10: 
kép11: 
kép12: 
kép14: 
kép15: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.