Kolibrik, avagy a lebegő "drágakövek"

A kolibriféléket a szivárvány minden színében pompázó, fényesen csillogó tollazatuk miatt nevezik őket hazájukban "drágaköveknek". Élőhelyük Észak- és Dél-Amerika. A sarlósfecske-alakúak rendjébe tartoznak. 112 nemük, 341 fajuk van számon tartva. Súlyuk 1-5 gramm között van. Akár 17 évig is élhetnek, ami csodaszámba megy életmódjukat tekintve.


Repülés


Repülési sebességük elérheti a 75-100 km/h-t, amit felszállás után azonnal elérnek. Előre, hátra, oldalra, egy helyben és fejjel lefelé is képesek repülni. Ez úgy lehetséges, hogy vállízületeik minden irányban mozgathatók és szárnyaikat nem fel-le, hanem előre-hátra mozgatja, így mindkét irányban képződik felhajtóerő. Egyenletes repüléskor 80-t csap szárnyaival másodpercenként, míg udvarlási szertartásaik során ez a szám elérheti a 200-t is.













Táplálkozás
Rovarokat, valamint nektárt fogyasztanak. Hosszú csőrük és megnyúlt kiölthető, csőszerű nyelvük segítségével képesek a nektárt kiszívni a virágokból. Naponta a testtömegük felét kitevő nektárt fogyasztanak. Egész nap esznek, hogy életben maradhassanak, ami  napi több ezer virágot jelent. Erre azért van szükségük, mert a repüléseik során rengeteg energiát veszítenek, amit a nektár tudnak pótolni.














Fészek
A tojó készíti a fészket egyedül. Növényi szálakat, mohát, pihét és pókhálót használ elkészítéséhez. Először egy olyan ág kereszteződést keres, ami biztonságos és megfelelően szilárd és stabil, amit egyébként a tojó le is tesztel úgy, hogy nagy sebességgel rárepül és landol rajta. Naponta többször repül egyik helyről a másikra a fészek építőanyagaiért. A fészek mérete nagyon kicsi, körülbelül 2-3 cm átmérőjű. A kész fészekbe két pici tojást pottyant a tojó.











Etetés
Először a nőstény a begyében nektárt visz a kicsinyeknek, majd a fészekhez repül, ahol felöklendezi azt. Hosszú csőrét átdugja a fióka torkába, majd átadja a táplálékot.



Érdekességek
A kolibrik éjszaka nem tudnak táplálkozni, ezért kimerülhetnek az energia tartalékaik, így alvás közben elpusztulhatnak. Ezért éjszaka felborzolják tollaikat, hogy csökkentsék a hőveszteséget.
Szívverésük nyugalmi állapotban 600/perc, de elérheti az 1200/percet is. Éjszaka ez 36/ percre is lecsökkenhet.
A hím kolibrik nászrepülésük során lélegzetelállító zuhanórepüléseket mutatnak be. Akár 10 G-s gyorsulás is érheti szervezetüket ilyenkor.



Források:
http://www.hummingbirds.net/
http://www.hummingbirdworld.com/h/nest.htm
http://tomtit.blog.hu/2008/04/10/kolibri_3
http://www.hummingbirdsociety.org/index.php
http://www.defenders.org/hummingbirds/basic-facts

Videók:
http://www.youtube.com/watch?v=GiEJ8oNor5E
http://www.youtube.com/watch?v=tpFj_m4KPs0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.