Trópusi korallok


Besorolásuk

törzs: csalánozók 

osztály: virágállatok

 

A CITES II. függelékébe több mint 200 korallfaj tartozik. A fontosabb csoportjaik a következők:
  • Kék korallok (Coenthecalia)
  • Orgonakorallok (Tubiporidae)
  • Feketekorallok (Antipatharia)
  • Kőkorallok (Scleractinia)
  • Tűzkorallok (Milleporidae)
  • Hidrokorallok (Stylasteridae)
  • A sekély trópusi tengerekben elő óriás kagylók (Tridacnidae) 9 faja került be a CITES II. függelékébe. 
















Élőhely

A virágállatok minden trópusi és szubtrópusi tengerekben, valamint a mérsékelt öv tengereiben megtalálhatók. Korallzátonyok főleg a kontinensek melegebb, keleti oldalán fordulnak elő, mert a nyugati részen hideg áramlatok vannak. A leghíresebb korallzátony az ausztráliai Queenslandtől északkeletre található Nagy- korallzátony.







Megjelenésük
 
Egyes korallpolipok 2 centiméter hosszúak, a kolóniák 3 méter átmérőjűek is lehetnek. A kolóniák, fajtól függően, néhány centimétertől 2 méterig nőhetnek évente.
A virágállatok a tengerfenékbe kapaszkodnak, és egyesével vagy több ezer korallpolipból álló kolóniákban élnek. A korallok 20-200 méteres mélységben találhatók. Évente körülbelül 1cm-t nőnek. A korallok alakja, színe vagy keménysége a fajtól és az élőhelytől függ. Korallzátonyokat a mésszel rendelkező  kőkorallok alkotnak.






Táplálkozás


Táplálékuk állati plankton, melyet tapogatóikkal fognak meg. A kőkorallok az algákat és a bennük szimbiózisban élő algák termékeit is fogyasztják.
(A Francia-Polinéziában található Mo’orea szigetének vizéből 37 korallfajból vettek mintát, és az eredmények azt mutatták, hogy néhány korallfaj mindössze egyetlen algafajjal él endoszimbiózisban. Ezek a korallok, illetve azok, melyek csak néhány, bizonyos algafajjal élnek együtt, sokkal jobban ellenállnak a káros környezeti hatásoknak.)





Szaporodás

A virágállatok kétféleképpen szaporodhatnak. Az ivartalan szaporodás esetében, bimbózással új korallpolipok keletkeznek. Az ivaros szaporodás esetében, a korallpolipok spermiumot és petesejtet lövellnek ki. A megtermékenyített petékből létrejövő lárvák letelepednek és új kolóniákat alkotnak. Az így kilövellt petesejtek és hímivarsejtek hetekig is úszhatnak a víz felszínén. Vannak egyivarú és több ivarú telepek is. A szaporodási időszak általában egy időpontban megy végbe az egyivarú telepeken.

Korallzátonyok lakói

A koralltelepeken tüskésbőrűek, kagylók, csigák, szivacsok, sokféle hal és rák él. Ezek az állatok többnyire feltűnő színűek, aminek feltehetően a fajtársak egymásra találásában van szerepe.







Korall kifehéredés

A korall halálát jelenti, mikor már csak a fehér mészváz marad meg. A korall és az algák stabil kapcsolatán múlik a korallok túlélése, ugyanis, amennyiben a korallok elvesztik „társbérlőiket”, kifehérednek, és általában elpusztulnak.




A korallok igen érzékeny virágállatok. Mindössze 21-29 Celsius fokos, meghatározott sótartalmú vizekben képesek megélni. A legújabb tanulmányok szerint igen kicsi a valószínűsége annak, hogy a korallok elég gyorsan alkalmazkodnának a világtengerek hőmérsékleti ingadozásaihoz, így a jóslat szerint a XXI. század közepére a korallzátonyok mindössze 5 százaléka maradhat életben. A korallzátonyok pusztulását ezen kívül a nagy turistaforgalom és az olajszennyeződések is okozzák. (Ha valami probléma történik a természetben, azt a korallok mutatják először.)

Új korallfaj felfedezése 

A különleges új fajokra december elején bukkantak rá a Csendes-óceán mélyén, a Hawaii-szigetek északnyugati partjaitól mintegy 190 kilométernyi távolságra.

  


Források: 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.