Sző, fon, nem takács, mi az? Afrikai szövőmadár!


A madárvilág építészei a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a szövőmadárfélék (Ploceidae) családjába tartoznak, melyben további 17 nemet és 119 fajt különböztetnek meg. Afrikában, a Szaharától délre őshonosak, bizonyos fajok előfordulnak Ázsia keleti részén is.

Hím                                                                                                    Tojó

A hím feje sötétbarna, háta barna színű, a tojó szinte teljes egészében sárga, világosabb tollazatú. Testhossza 15-17 cm, szárnyhossza 8-10 cm. Magokkal táplálkozik, fiókáit azonban rovarokkal eteti. Olykor nagy csapatokban, kolóniákat alkotva él, viselkedése gyakran merész, élénk, hangos.


A fiatal hímek csak második életévüktől lesznek ivarérettek. A tojónak egy évben akár három partnere is lehet, így a költések száma egy és három között változhat idényenként. Egy fészekalj 2-3 tojásból áll, melyek színei fajonként eltérőek. A tojó 14 napig kotlik a tojásokon, majd mindössze néhány nappal a fiókák kikelése után elhagyja a fészket és párját, hogy új társat válasszon. Ezután a kicsinyek etetését a hímnek egyedül kell végeznie.


A fészket a hímek szövik, melynek több funkciót is el kell látnia. Első és legfontosabb feladata, hogy "luxusvillaként" funkcionáljon, ugyanis a gyengébbik nem az alkotások szépsége, illetve lakályossága alapján választ fészket és párt magának. Másodsorban ideális otthonnak kell lennie, nem csak a tojónak, hanem a tojásoknak, fiókáknak is, illetve klimatizálnia is kell a madarak lakóhelyét, hiszen az időjárás Afrikában gyakran szélsőséges. Harmadrészt pedig védelmet kell nyújtania a betolakodók ellen, erre szolgál a hosszú "előszoba", valamint, hogy gyakran víz fölé valamilyen tüskés fa ágára építik hajlékukat.


A fészek építéséhez fűszálakat, gallyakat, pálmacsíkokat, leveleket használnak, belül szőrt és egyéb puha anyagokat alkalmaznak, hogy kényelmesre béleljék lakhelyüket.


A fészek szövése igen bonyolult és összetett feladat, a fiatal hímeknek hosszú időbe és rengeteg próbálkozásba telik amíg elsajátítják a megfelelő technikát. Ez legfőképpen azért jelent gondod nekik, mert a kényes tojók, nem csak az építmények külalakjára, hanem azok korára is figyelnek, csak új "házba" hajlandóak beköltözni, a már néhány napos és időközben kissé kiszáradt, megbarnult fészkekre ügyet sem vetnek. Ilyenkor a hoppon maradt hímnek új fészket kell készítenie és reménykednie, hogy ezúttal jobban fog menni az építkezés és sikerül művével elhódítani valamelyik tojót.

A fészek szövése

Bizonyos fajoknál jellemző, hogy nem egyedül, hanem óriási tömegekben, kolóniákat alkotva élnek együtt a családok. Egy-egy ilyen csoportban, akár több száz família is élhet egymás szomszédságában, ami több ezer egyedet is jelenthet egyetlen fán!


Ezek a lakótelepek hatalmas méretűek, egy irányú kiterjedésük akár több mint tíz méteres is lehet, átmérőjük elérheti a három métert, míg a tömege meghaladhatja az egy tonnát! További érdekesség, hogy amennyiben a szerkezet kitart, ezeket a fészekrendszereket akár száz évig is használják a különböző madárcsaládok generációi. Ezzel komoly és tartós terhet rónak a fészkek alatt roskadozó fára, amely néha az idő múlásával ki is szárad, elpusztul, emiatt időnként kártékonynak is nevezik ezeket a madarakat. Olykor még villanypóznákat is birtokba vesznek a szövőmadarak, ami talán mindenki szemszögéből kedvezőbb megoldás lehet!


Videó:
http://www.youtube.com/watch?v=6svAIgEnFvw

Források:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Villageweaver.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/99/Ploceus_cucullatus_040216_1rw.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Baya_Weaver_%28Ploceus_philippinus%29-_Male_W_IMG_0709.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Sub-Saharan_Africa_definition_UN.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/Ploceus_cucullatus_MHNT_228_St_Gilles_La_R%C3%A9union.jpg http://jimjullie.blogspot.hu/2013_01_01_archive.html http://us.123rf.com/400wm/400/400/chriskruger/chriskruger0811/chriskruger081100111/3929124-a-sociable-weaver-a-desert-bird-eating-a-grashopper-in-the-kgalgadi-transfrontier-park-in-southern-a.jpg http://2.bp.blogspot.com/-IsDSJdFzmTI/UVV4gqSg_tI/AAAAAAAADYo/c89pr2yDeNw/s1600/weaver_bird_nest2.jpg http://thewildmagazine.com/wp-content/uploads/2013/06/weaver-bird.jpg http://www.africa-uganda-business-travel-guide.com/images/Weaver_bird_eggs_in_nest_Africa_Uganda.jpg http://www.duskyswondersite.com/wp-content/uploads/2010/11/bird-social-weaver-building-3.jpg http://www.duskyswondersite.com/wp-content/uploads/2010/11/bird-social-weaver-edgar-thissen-4.jpg http://www.duskyswondersite.com/wp-content/uploads/2010/11/bird-social-weaver-edgar-thissen-2.jpg http://www.duskyswondersite.com/wp-content/uploads/2010/11/Bird-social-weavers-underneath.jpg http://www.duskyswondersite.com/wp-content/uploads/2010/11/bird-social-weaver-phone-pole-huge.jpg http://www.duskyswondersite.com/wp-content/uploads/2010/11/bird-social-weaver-in-tree-2-1024x768.jpg http://blogs.gonomad.com/traveltalesfromindia/files/2010/10/Weaver-Bird-Nests.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3a/Weaver_Bird's_Nests-2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Cape_Weaverbird.JPG http://oldbes.sigmer.net/images/grants/photocomp/OverallWinnerWholeOrgWinner09.jpg http://www.wildencounters.net/weblog/wp-content/uploads/2010/01/Black-Headed-Weaver-bird-making-nest-Masai-Mara-Kenya_MG_0455-J.jpg http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/307/cache/southern-masked-weaver_30710_990x742.jpg http://www.erdekesvilag.hu/kepek/szovomadarak/feszkek-2.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.