Lugasépítő madár

selyemmadár                                 vogelkop madár                                             nagy lugasépítő madár
Az állatvilág legnagyobb csábítói Ausztrália és Új-Guinea szigetén őshonosak. A madarak osztályába és ezen belül a verébalakúak rendjébe tartozik a lugasépítők családja. Régen az európai felfedezők azt hitték lugasaikra, hogy bennszülöttek művei. Az új-guineai bennszülöttek csodálattal tekintenek rájuk és munkájukat egyenértékűnek gondolják saját nászadományukkal.


SELYEMMADÁR

Lugasa a „vesszőfolyosó-lugas”. Két, párhuzamos, ágakból épített falból áll. Díszesebb madár, ezért a lugasai egyszerűbbek. A hímek 7-8 évig nem ivarérettek, ez a tanulás időszaka. Mivel ekkor még tollazatuk sem a fajra jellemző selyemfényű kék, ezért az idősebb hímek tudják, hogy még nem vetélytársak, így lehetőségük van tőlük tanulni, a közelükben lenni.

A lugas köré a madár alapvetően kék színű tárgyakat, dolgokat gyűjt, de fiatal korban előfordul a sárga szín használata is. A tisztán kék szín az érettségre, tanultságra utal. A lugas ágait kék bogyókból nyert festékkel be is festik.


A hím folyamatosan figyel a háttérből, ha fészke már elkészült. Egy tojó érkezésekor a számá-ra legkedveltebb tárgyat a csőrébe veszi és násztáncot járva igyekszik elcsábítani a nőstényt. 

Gyakori a visszautasítás, a nőstények válogatósak. 

A döntésnél a nőstények életkora és tapasztaltsága is számít:
- fiatalok: a lugasra koncentrál (tánc néha elijeszti)
- idősebbek: a hím táncát értékelik, mert tudják, hogy nem 
  fenyegető rájuk nézve




kapcsolódó videó: http://youtu.be/U89tw093s_Y


VOGELKOP MADÁR

Ágakból és gallyakból épít „kunyhót”, ami előtt mohaszőnyeg terül el. Ide gyűjt össze, akár egész távoli helyekről, gondosan válogatott színes dolgokat: gyümölcsöket, virágokat, bogyókat, bogarakat, pillangó szárnyakat, makkokat. 
Ezeket nem csak egyszerűen egy halomba hordja, hanem egy művészi alkotást komponál belőlük. Minden egyes madár saját egyéniségének megfelelő elrendezést és színeket választ. A földrajzilag különböző helyen található lugasfajták építése, lehet kulturálisan átadott tudás, úgy mint az emberi művészeti stílusok. Egy madár élete során megszerzi saját populációjának jellemző vonásait, ezért arra következtetnek, hogy a lugas építési stílusa nem teljesen velük született, hanem egy tanulási folyamat során, kulturálisan átvett tulajdonság (kísérletek színes pókerzsetonnal).
Kutatások szerint minél egyszerűbb egy hím tollazata, annál díszesebb lugast épít.


A hímek folyamatosan figyelik egymás lugasait, sokszor el is lopnak egy-egy dolgot vagy 
kárt  is tesznek benne.





NAGY LUGASÉPÍTŐ MADÁR


Két falból álló lugast épít, melyhez csontokból, kagylókból és kövekből készít alapot. Ezen kívül más szürke tárgyakat is összegyűjt (sokszor emberi eredetűeket is). Hosszú órákig rendezgeti a földbe szurkált gallyak és ágak tövében a sugárutat, ami következetesen kifelé szélesedik. Ha a nőstény elég közel merészkedett és beállt a sugárút elejére, akkor a hím színes gyümölcsöket, virágokat mutat fel a csőrében. A tojó ez alapján dönti el, hogy mennyire tetszett neki a bemutató. A hím a „sugárút” építésekor a nagyobb tárgyakat távolabb, a kisebbeket közelebb helyezi el, az út kezdetéhez. Mivel a távolabbi tárgyak kisebbnek tűnnek, mint a közelebbiek, ezért ez az elrendezés olyan illúziót kelt, mintha az út alkotóelemei egyenlő nagyságúak lennének és az alapozott terület a valóságosnál kisebb lenne. 


Ezt az illúziót nevezik kényszerített perspektívának és valószínűleg arra szolgál, hogy kiemelje a színes tárgyakat felmutató hímet, akinek a tollazata nem díszes.


Ennek a fajnak a lugasa a legnagyobb: 1 m hosszú és 45 cm magas is lehet. Építkezéskor a hímet sokszor fiatal hímek is segítik, így fejlesztik a képességeiket.


A tojó egyiküknél sem ezt használja fészeknek a költéshez. Egy egyszerűbb, csésze alakú fészket készít erre a célra.
A hímek területeket birtokolnak és annak egyik kedvenc helyén építik a lugast. Akár évtizedekre is lefoglalhatják a lugas helyét, ám előtte 5-6 évig csak tanulnak.

kapcsolódó videók: http://youtu.be/pG5SUX1V6BE
                                      http://youtu.be/0izBgZXYOpM
                                      http://youtu.be/cLY6RP1ys9c
                                      http://youtu.be/ASk5dzzQTzw


Készítette: Petró Noémi

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.