Mézelő méh

A mézelő méh (Apis mellifera L.) (Hymenoptera, Apidae) magas fokú alkalmazkodó képessége miatt a mérsékelt övtől a trópusokig számos élőhelyen megtalálható, Dél-Afrikától Skandinávia északi határáig, illetve Nyugat-Ázsiától Európáig elterjedt. Napjainkig hozzávetőleg 25000 méh-alfajt határoztak meg, de ezek közül csak tízet sorolnak a mézelő méhek közé.
A mézelő méh szociális életmódot folytató rovar. Csoportban él, amelyet családnak neveznek. A család létezésének alapja az anya, a családban az egyetlen szaporodóképes nőivarú rovar. Maga a család néhány ezer dolgozó méhből (nem szaporodóképes nőstények) és néhány száz heréből áll. Tavasszal a családot csak az anya és az a néhány ezer dolgozó méh alkotja, amelyek túlélték a telet. Ezek a dolgozók az előző nyár végén keltek ki. Ahogy a nappalok hossza növekszik, az anya elkezd petéket rakni. A megtermékenyített pete diploid, és nőstény méhhé fog fejlődni.
A diploid lárva sorsa a táplálástól függ. A lárvákat először méhpempővel etetik, amely a dolgozó méhek fehérjében gazdag garatmirigyváladéka, majd mézzel, és virágporral. Amelyik lárva több és hosszabb ideig kapja a méhpempőt, abból méhanya fejlődik, amelyiket rövidebb ideig etetik méhpempővel, az dolgozó méh lesz. Amelyik pete haploid, herévé fog fejlődni. A dolgozó méhek 21 nap alatt fejlődnek petéből kifejlett rovarrá, az anyák 16, a herék 24 nap alatt. A méhek teljes átalakulással fejlődnek. A nyári dolgozó méh átlagos élettartalma 6 hét. A nyár végén kikelt telelő méhek élettartama 6 hónap. Anya általában 4-5 évig él. Évente 30-50 ezer petét rak.



A fiatal dolgozók a építik a kaptárat, gondoskodnak az anyáról és az utódairól. Az idősebbek járnak nektárt és virágport gyűjteni. Begyűjtés után a heréket kiűzik, hogy ne egyenek.
A méhek fő fehérjeforrása a pollen. Ezen kívül mézzel is táplálkoznak. Ezeket a lép hexagonális sejtjeiben tárolják egész évben, így télen és a hordásszegény időszakokban ebből a raktárból jutnak táplálékforráshoz.

Méhek tápláléka:

Felirat hozzáadása
Virágpor: A virágra szálló méh a felnyílt portokokból a felszínre jutó érett virágport benyálazza, s abból mellső állkapcsa segítségével apró csomócskákat készít. Ezeket – miközben másik virágra száll – első lábszárának sarokkeféivel átveszi, majd a második lábpár sarokkeféinek közvetítésével a harmadik lábpár külső oldalán lévő kiszélesedett helyre, az ú. n. kosárkába nyomkodja. A  méh minden egyes kirepülés alkalmával csak egy bizonyos növény virágporát gyűjti. A gyűjtött virágport a méhlakásba érkezve, a méh a virágcsomókat a középső láb sarkantyúival a lép különböző, erre a célra fenntartott sejtjeibe löki. Amikor a sejtek félig-meddig megteltek virágporral, a méhek azt fejükkel lenyomkodják, azután mézzel bevonják s így megóvják a romlástól. Az így elkészített virágporkészlet a méhkenyér, amely főként a fiasítás táplálására szükséges.
Méhpempő: A méhpempő a méhkirálynő tápláléka. A méhpempőt a raj dolgozói termelik nyelő mirigyeikkel, mégpedig életük negyedik napjától a tizenkettedik napjáig. Mint tápszer, a legtartalmasabb a királynőnek (méhanyának) szánt pempő: sűrű, tejfölszerű, erősen savanykás ízű és szagú massza. Vizet, ásványi sókat, vitaminokat, fehérjéket és hormonokat tartalmaz. Ez az értékes, egyedülálló anyag, a királynő életét mintegy 5 évre nyújtja.
Méz: Vízben nem kristályosodó (gyümölcs- és nyálkacukor) és kristályosodó cukorfélék keveréke, melyekhez illó olajok, aromatikus nedvek s hangyasav nyomok járulnak. A méhek a méznek nyers anyagát (nektár) gyűjtik, mely nyálmirigyeik és mézgyomruk nedveinek befolyása alatt már átalakul, utóbb pedig, mikor azt a sejtekbe kiürítik, aztán újra áthordják és befödik, a kiválasztott hangyasav hatása alatt megint átalakul.
Nektár víztartalma 15-16% behordáskor. Este szárnyuk rebegtetésével ventilálnak, így érik el az 5%-ot.

Építkezés:

Természetben fák ágaira, elkorhadt törzsekbe, nyílásokba építenek.
Viasz: A méhviasz a fiatal méhek által termelt váladék, amelyet a hasi oldalon található viasztermelő mirigy segítségével állítanak elő. Az így előállított méhviaszt arra használják, hogy segítségével felépítsék a lép hexagonális sejtjeit.
A megtelepedett nép első dolga az építkezés. Jól megkapaszkodva, hosszú láncokban függnek egymáson az építőméhek, miközben a viaszmirigyeikből termelt s az építkezés közben fejlődő melegben lágyan maradó viaszlemezkéket addig illesztgetik, rakosgatják egymáshoz, amíg függőlegesen lógó, jobb- és balfelén rekeszesen nyitott, nagy viasztáblát nem építenek, amelyet lépnek nevezünk. A lép mindkét oldalán, vízszintesen, hézagtalanul, szorosan egymás mellett sorakoznak a szabályos hatoldalú sejtek. Az első lépet még követi több, amíg hely van, az egyes lépek között mindössze annyi teret hagynak, hogy a lépfelületeken szabadon járhassanak. Ezeket a hézagokat léputcáknak nevezik, ez a méhek rendes tartózkodási helye.  
A viasz a méh testének terméke, melynek kiválasztása mindig tetemes méz- és virágpor fogyasztással jár. Például: Keret 37x16 cm (vékony viaszlappal). Lép kiépítéséhez 3-4 nap és 3kg méz kell.

Propolisz vagy mézszurok: A propolisz olyan gyantás keverék, amit a mézelő házi méhek gyűjtenek be a fa rügyeiről és alakítanak át. Ezt az anyagot alkalmazzák a nem kívánt nyílt terek, kisebb hiányosságok tömítésére.
1.      Megerősíti a szerkezet stabilitását a kaptárban.
2.      Hogy a fészek jobban védve legyen, a bejáratokat ezzel szűkítik.
3.      A betegségek megelőzésére, meggátolja paraziták bejutását a kaptárba, továbbá meggátolja a baktériumok növekedését.
4.      Megakadályozza a méz erjedését. Méhek esetében az erjedt méz általában hulladék.

5.      Mindazonáltal, ha egy kis gyík vagy egér a kaptárba került és ott is halt meg, a méhek nem tudják kivinni a kaptárból, abban az esetben, akkor inkább lezárják a szövetvázat. A propolisz, lényegében mumifikálásra alkalmas anyag, és így szagtalan és ártalmatlan.

Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Queen_bee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.