Termeszvárak


A termeszekről röviden...


ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, termeszek rendje (Isoptera)
    - több, mint 1600 faj tartozik ide

A Termitidae a termeszek rendjének egyik családja. Az ide tartozó fajok építik azokat a termeszvárakat, amikről a későbbiekben szó lesz.


Fejlődésük:

A termeszek lárváiból szaporodni nem képes egyedek lesznek, amik három különböző irányba fejlődhetnek tovább. Lehetnek dolgozók, akiknek a feladata a termeszvár építése, a királynő etetése, a peték és az élelem szállítása. Lehetnek katonák, az ő feladatuk a vár védése a ragadozóktól, vagy más termeszektől. A harmadik lehetőség a szaporodni képes egyeddé válás, belőlük lesz a király és a királynő. Ezek kezdetben szárnyakkal rendelkeznek, kirepülnek a várból és máshol telepednek le. Ha megtalálták a megfelelő helyet, elkezdődik az utódok gyártása. A királynőnek ezek után nincs is más feladata, mint petéket rakni. A petékből aztán lárcák lesznek, és kezdődik a folyamat elölről.




dolgozók
királynő
katona

















































A termeszvár felépítése
























"Az etológusok régóta tudják, hogy három egyszerű viselkedési szabály megléte elegendő egy termeszvár felépítéséhez. A raj tagjai fel-alá mászkálnak a talajon, és nyállal összekevert földlabdákat készítenek. A következő lépésben ezeket olyan helyre cipelik, ahol már vannak hasonlóak, aminek következtében apró tornyocskák nőnek ki a földből. Végül, ha már a tornyok elértek egy bizonyos magasságot, és egy termesz egymáshoz közeli tornyocskákat talál, akkor igyekszik a köztük levő űrt kitölteni hasonló módon gyúrt földlabdákkal. Így szinte magától összeáll a vár."



1.  külső,  2. kémény, 3. fészek, 4. kijáratok, 5. pince



Kívülről a termeszvár kemény, masszív építmény, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak. Közelebbről megnézve a felszíne porózus, többek között ezeken a pórusokon keresztül szellőzik a vár. Apró járatok vezetnek a belsejébe, amik nem csak a közlekedést, de az oxigénellátást is segítik. A termeszek folyamatosan javítgatják az építményt, ha valahol valami hiba keletkezik rajta, egyből helyrehozzák, így a külső dinamikusan változik. 
A vár egyik legfontosabb eleme a kémény. Ez alkotja a föld feletti rész legnagyobb részét. Funkcióját tekintve a boly szellőzését, és állandó hőmérsékleten tartását biztosítja, ami a termeszek számára létfontosságú, hiszen csak az ideális 31°C-on él meg az a gombafaj, amit a termeszek tenyésztenek.




A kémény hosszú kürtője alatt található a fészek. Ez tulajdonképpen a termeszek valódi lakhelye. Egy tartóoszlopon nyugszik (1), amihez maga a fészek egy alaptömbbön (2) kapcsolódik. A fészekben van a "bölcsőde" (3), ahol a lárvákat nevelik, valamint a gombakertek (4), ahol gombákat termesztenek, amik segítik a termeszeket a farostok komposztálásában, hogy aztán könnyebben emészthető táplálék legyen. Az éléskamrák (5) is a fészek részét alkotják, itt gyűjtik össze a különböző élelmet, ami leginkább fából és egyéb növényi anyagokból áll. A királynő kamrája (6) központi helyen áll. Itt él a királynő, és gyártja a petéket - naponta 30000 darabot. Mérete elérheti a 120 milliméteres hosszúságot is.


A fészek alatt van a pince, ami szintén a vár hőmérsékletének egyensúlyban tartását segíti. Földből és nyálból gyúrt vékony lemezekből áll, aminek a felületén lecsapódik a nedvesség, aminek a párolgása hűti a fészket.




Szellőzés

Ahogy az már az előbbiekben kiderült, a termeszvár legfontosabb és egyben legérdekesebb tulajdonsága a szellőzőrendszer. Ennek segítségével képesek a kinti közel 40 fokos hőingás mellett is állandó benti hőmérsékletet biztosítani. De hogy is működik ez?

A különböző fajok különböző várakat építenek, de a fenti kép jól illusztrálja a két fő vártípus rendszerét. Az első ábrán a zárt kéményű változat látható, ennél a szellőzés a porózus felszínen keresztül történik. A második típusnál a friss levegő oldalsó nyílásokon áramlik be, és a nyitott kéményen távozik. A működési elv azonban nagyon hasonló: A levegő felmelegszik a forró napsütéstől, és elkezd felfele szállni, elhagyja a várat, a helyére kerülő friss levegő pedig a hűvös föld alatti pincén keresztül lehül. Ahogy aztán elkezd melegedni, a folyamat kezdődik elölről. Ez persze egy nagyon leegyszerűsített magyarázat, a pontos működést még most is kutatják, és sok megválaszolatlan kérdés van a mai napig.




Építészeti vonatkozás


Eastgate Centre, Harare, Zimbabwe

1996, Mick Pearce

A dél-afrikai bevásárló- és irodaközpont tervezésekor a termeszvárak működését vették figyelembe, szellőzése azokhoz hasonlóan történik, bár sajnos nem sikerült száz százalékosan megoldani ezt a fajta működést, szükség van gépesített ventillátorokra a levegő cseréjéhez, az épület hűtése mégis tized annyi energiába és pénzbe kerül, mint egy hagyományos hasonló méretű bevásárlóközpont.

David Attenborough bemutatja a termeszvárat:

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Termitidae

http://en.wikipedia.org/wiki/Mound-building_termites

http://www.pbs.org/wnet/nature/episodes/the-animal-house/the-incredible-termite-mound/7222/

http://drdons.net/inside-termite-mound

http://www.esf.edu/efb/turner/termitePages/termiteStruct.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Eastgate_Centre,_Harare

http://www.ittavalasz.hu/question/list/584/26181/hogy-ksztik-a-termeszek-a-termeszvrat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.