Szánom-Bánom


Szeretnél Pécsre költözni? Esetleg pont a Bánom közt nézted ki magadnak? Ez nagyszerű hír!
Mi magunk is rajongunk az említett helyszínért, jöjjön pár kedvencünk a talán eddig szkeptikus olvasóknak!


Építészeti guilty pleasure ingatlanközvetítői hirdetéseket nézni, mindegy, hogy lakásokról vagy házakról van szó. Ilyenkor körvonalazódik legszebben a mai világ (vagy alapvetően a világ) igazsága: mindent el lehet adni. De kinek?

A bemutatott házak különlegessége abban rejlik, hogy magas árazásuk (55-90 millió) mellett rendkívül csúnyák, valamint, hogy valamilyen számunkra is ismeretlen okból, a Bánom köz tűnik a jelenség epicentrumának, szinte mintha egymásra reflektálnának.

Az első remekmű szinte ártalmatlannak tűnik, ekkor azonban érdemes egy pillantást vetni a remekbe szabott alaprajzra, valamint a tömegek összemetsződése által keletkezett belső terekre és külső látványra.




A következő példa annyiban tud többet, hogy különleges feszültség áll fenn a belső és külső design között. Kívülről amerikai kertvárosi jelleg dominál, megfűszerezve három légkondicionáló kültéri egységével, díszes fejezetes oszlopokkal, valamint érdemes megfigyelni a lépcső és a ferde feljáró találkozását is, míg belülről jóval inkább egy vadászház jegyeit viseli, az erőteljes faborítás és bőr anyagok használatával.




Ha a középkori bizánci építészet csúcsemlékeként a Hagiai Sophiát tartjuk számon, akkor ugyanezen a csapáson jelenthetjük ki, hogy a Bánom közben, a következő ház testesít meg mindent, amit elődjei csak megalapoztak. Nehéz lenne bármit kiemelni, ugyanis a ház egésze, minden porcikája érdemes tanulmányozásra, ez esetben nem szeretnénk támpontokat adni, mindenki részesüljön a megismerés örömében.





Számunkra ezek a házak nem azért fájnak, mert a jelenlegi ízlésünk ellen valók (bár azok), hanem azért, mert rengeteg ráfordított energiával, munkával és pénzzel, korrektül megtervezett és megépített rossz házakat hoztak létre.


Bánszegi Bíborka, Kovács Orsolya


Források:

1. ház: https://ingatlan.com/pecs/elado+haz/csaladi-haz/baranya+megye+pecs+banom+koz/28843670
2. ház: https://ingatlan.com/pecs/elado+haz/csaladi-haz/baranya+megye+pecs+banom+koz/30140651
3. ház: https://ingatlan.com/26769659

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.