The art of the gyrosos burkolatok



A budapesti gyrosozók világa valószínűleg mindenki számára ismert, gyakran tévedünk be ezekbe az éttermekbe egy fárasztó nap vagy egy hosszú éjszaka után. Azonban legtöbbször miután megkaptuk a pitánkat, egyszerűen továbbállunk, vagy ha esetleg le is ülünk, hogy helyben fogyasszuk el az ételt, akkor is csak a csöpögő szószokra tudunk koncentrálni. A színes falak, a padló, a berendezés és a dekoráció csak a megszokott hangulat részét képezik, különösebb jelentőséget nem tulajdonítunk nekik, pedig ha figyelmesebben körbepillantunk, nem mindennapi kincsekkel találjuk szembe magunkat. 

Ez történt velünk is, amikor egyik délután – jobb program híján – a szokásos 10 perc helyett hosszabb időt töltöttünk el az egyik Budafoki úti török étteremben, és tüzetesebben szemügyre vettük a minket körülvevő belsőépítészeti megoldásokat. Ezután, már tudatosan a burkolatokat szemlélve, felkerestünk még néhány dönerest a környéken és megpróbáltuk ezeket az élményeinket egy új nézőpont szerint dokumentálni.

Alapszabály: sarkoknál a burkolatváltás kötelező!

  

Találkozások.

   

A visszafogott falfestés mellé ajánlott kiegészítő a többszínű, mintás csempe, illetve a csillogó mozaik.

   

Egy szőnyeg nem szőnyeg!

   

Jellemző ismérv: a komplementer színek magabiztos használata…

  

...a bordó nagyon jól harmonizál a fehérrel. Meg a pirossal. A feketével is. Még jobban a zölddel. De úgy az igazi, ha ez mind egyszerre!

   

Az aranyozott felületek elengedhetetlenek, hiszen anélkül hol lenne az az igazi illuzionisztikus bizánci ragyogás? 

  

De néha megengedett a mérsékelt színhasználat is.

  

Ez most igazi kő vagy tapéta? 

   

“Voltam keleten, jártam nyugaton.”

 

Ez meg csak úgy szép. 

  

Játék: vajon melyik képek készültek ugyanabban a gyrosozóban? (összesen 3 étteremről vannak fotók) A megoldásokat várjuk kommentben! Az első helyes megfejtő vendégünk egy baklavára. 


Baranyai Kata és Veres Zsuzsanna


(A képek saját készítésűek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.