Foltos Ház, avagy spontán homlokzat




Az építész egy épületen sokféle módon ott tudja hagyni a saját „lenyomatát”, mi történik azonban akkor, amikor az idő hagy nyomot az épületen?


Ezt a furcsa épületet nemrég fedeztem fel, pedig közel lakom hozzá, de valahogy a hétköznapi rohanásban eddig nem figyeltem annyira felfelé. A ház a Hollán Ernő utca 46. szám alatt található. Érdekes módon valószínűleg a környezeti hatások miatt, az évek során különböző helyekről elkezdett hullani a vakolat az épület homlokzatáról.



Ez egy érdekes mintázatot hozott létre az épületen, amiről nekem először egy foltos tehén jutott eszembe. Látszódik, hogy valamivel egyszer már megpróbálták tűzoltás gyanánt kezelni a felületet, ám ezzel nem jártak túl nagy sikerrel.



Az épület felső részén még inkább szembetűnő a kár, amit az idő okozott a háznak. A legtöbb helyen a téglák is teljesen jól kivehetők.



Számomra egy olyan furcsa helyzet állt elő, amikor is a házban lakók valószínűleg nem költenek arra, hogy a homlokzatot rendbe tegyék, ám ha így marad, akkor az idő továbbhaladtával ez a folyamat folytatódni fog, és tovább „díszíti” a ház homlokzatát, ami messziről hunyorítva nézve, akár (spontán) művészinek is mondható.


Kiss Tamás


Képek forrása:

kép01: Google StreetView
kép01-kép04: saját fotó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.