Mit mutat az ajtónk?



Manapság már bármilyen színben, méretben és stílusban lehet bejárati ajtókat kapni, mindenki kiválaszthatja az egyéniségéhez és pénztárcájához legjobban passzoló darabot, és ezt meg is teszik az emberek. Belépve egy átlagos budapesti társasházba csupa különböző bejárati ajtóval találkozhatunk. A legtöbb házban már az eredeti ajtók közül csak nagyon kevés van, vagy egyáltalán nincs.

Magyarországon a társasházak maguk szabályozzák, hogy a lakók hogyan változtathatják meg a lépcsőház képét (pl, bejárati ajtó kicserélésével). Emiatt alakulnak ki olyan lépcsőházak, ahol akár minden ajtó más méretű, színű és típusú. Persze vannak olyan műemlék értékű házak, ahol az ajtókat csak bizonyos feltételek mellett lehet cserélni és csak megadott típusúakra, amelyek nagyon hasonlítanak az eredetire, (a Pozsonyi úton több ilyen ház is van), de a kevésbé „fancy” házakban nem fektetnek ennyi időt és energiát a lépcsőház képére.

Ebben a budai társasházban 10 lakás van. Születésem óta itt élek, egészen kiskoromtól végig figyeltem, hogyan cserélődnek az ajtók.



eredeti ajtó

Az ajtók egyfelől biztonságot nyújtanak és elzárják a privát terünket az idegenektől, másfelől ez az egyetlen, amit a többi lakó kívülről lát belőlünk. Az ajtóval megmutathatjuk, mennyire ügyelünk a biztonságunkra, mennyi pénzünk van és milyen színt, stílust szeretünk. Arra viszont már egyáltalán nem figyelünk, hogy az ajtó, amit választunk, illeszkedjen a környezetébe.



két teljesen különböző méretű és színű új ajtó

Ezt az egész helyzetet szerintem kicsiben a magyarországi (nagyrészt vidéki) családi házas utcaképhez lehet hasonlítani. Ott is az emberek minél inkább a saját érdekeiket és ízlésüket veszik figyelembe, illetve azt, hogy másoknak megmutathassák, ők milyenek, mennyi pénzük van stb.



Szerintem nem feltétlenül baj, ha a régi, már nem korszerű ajtókat lecseréljük (bár környezetvédelmi szempontból is jobb azokat felújítva megtartani), de mindenképp fontosnak tartanám, ha lenne valamiféle egységes szabályzás arra nézve, hogy mennyire változtathatják meg individuális döntések egy társasház belső képét.



eredeti és új, de méretükben megegyeznek


Csanády Anna Dorottya


Forrás: saját képek,
nyitókép: https://www.boredpanda.com/old-colorful-doors-anders-petersen-aeroskobing-denmark/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.