Tervezett spontán

Spontán: saját jószántából történő, gondolkodás nélküli, természetesen őszinte, külső beavatkozás nélküli. De milyen az, amikor koncepció a spontán és tudatosan tervezett a különbözőség? Jó példa erre a budapesti Csendes, amit szimplán csak úgy szoktak emlegetni, hogy „az a nagyon random bár az Astoriánál”. És valóban, első pillantásra úgy tűnik, mintha semmi tervezettségről nem lenne szó, hanem egyszerűen csak a hely tulajdonosa összehordott volna mindenféle, számára kedves holmit, de jobban szemügyre véve a helyet látszik, hogy nagyon is tudatosan vannak összeválogatva a különböző elemek. 

Külön érdekesség még az is, hogy ehhez a sokszínűséghez a vendégek is nagyban hozzájárulnak, mivel a hatalmas, üresen hagyott falfelületeket a látogatók szabadon dekorálhatják, ezzel a tulajdonos szándékosan bízza a díszítést a “véletlenre”. Különböző szempontok alapján csoportokba gyűjtöttünk olyan elemeket, amik egyértelműen tervezettségre utalnak. 

Egyénfüggő, hogy kinek mi szúr elsőként szemet, de valahol el kell kezdeni a bemutatót, lássuk tehát a székeket. Különböző színek, változatos formák, félbevágott kádak. Nehezen találni két egyformát.

  
Terítők terén is hasonló a helyzet, mindenki találhat szívének kedveset.

    

A hely hangulatos megvilágítását az evőeszközökkel, lufikkal, fejhallgatókkal, játékokkal és virágokkal díszített melegfényű lámpák biztosítják.

  

  
Viszont a padló kivételes eset, kizárólag perzsaszőnyegek borítják. 

  

Talán a dekorációban találunk a legkevesebb tervezettségre utaló jelet. A legerősebb összetartó erő, hogy egyáltalán nincs összetartó erő.

   

Először még meghökkentő a felettünk lógó bicikli, de aztán megnyugtat, hogy mások feje fölött is lebeg egy. 

   

És ilyen, amikor cetlik-botlik. 

  

  
Végül, de nem utolsó sorban: 

    

Ez mind véletlen lenne? Nem hinnénk!

Baranyai Kata és Veres Zsuzsanna

(A képek saját készítésűek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.