Légkondik



Mindenhol, és mindig ott vannak, és csak egyre több lesz belőlük.
A légkondik kültéri egységei szerintem valamilyen szinten mindenkit zavarnak, sokszor vannak rosszkor, rossz helyen, vagy esztétikailag, vagy csak simán azért, mert rosszkor fújnak rossz hőmérsékletű levegőt kifelé, de az biztos, hogy senkinek nem okoztak még örömet.




Nem hiszem, hogy véletlenül nevezik ezt a dobozt a légkondicionáló berendezés kültéri egységének… Mégis úgy látom, hogy nem az egyetlen példa a beltérben elhelyezett kültéri klímaberendezésekre a társasház, ahol lakom. A lépcsőházban van több illegális darab, amelyek nyáron 50 fokra melegítik az amúgy hűvös helyet, és így sokkal „üdítőbb” feljutni a III. emeletre.



Nem csak a lépcsőházban, de ahogy kilépek a teraszra, rögtön az fogad, hogy az összes ház tetején gyűlnek a légkondik, és nem tudom levenni a szemem ezekről az izgalmasabbnál izgalmasabb helyekre tett dobozokról.




A városban is, ahogy sétálgat az ember mindig szembejön egy-két extrémebb eset.
Néha sikerül szimmetrikusan elhelyezni.



Néha nem.



Néha adódik egy előtető, ami alá „diszkréten” be tudnak helyezni egyet.



Néha az ember a saját teraszára kényszerül kirakni, és próbálja a bűnt virágokkal elfedni, de nem egyszerű.



A túlélés a lakótelepeken sem könnyű, ha neked még nincs, akkor csak hallgathatod a szomszéd berendezésének a zúgását egész álló nap, és ha véletlenül megkísérled a hűvös esti szellő beengedését ablakod kinyitásával, rögtön betódul az alattad lakó klímájának forró levegője.



De a legnagyobb problémát sajnos nem a kinézet és az elhelyezés okozza, mert ennél égetőbb probléma, az az ördögi kör, amit a globális felmelegedés, és az ebből adódó mértéktelen klímaberendezés-vásárlás okoz. Mindenki hűvös lakásban szeretne üldögélni, de egyrészt ezzel tovább melegítik a külső hőmérsékletet, másrészt pedig még tovább nő a világ energiaszükséglete. Magyarország 2015-ben érte el azt a fordulópontot, amikor a nyári csúcsidő áramfogyasztása túlnőtte a téli csúcstermelés időszakát. 

A melegebb, délebben lévő országokban már teljesen megszokottá vált az, hogy minden homlokzaton légkondik csüngenek, már-már szerethető és kellemes érzést kelt bennünk az a spontán, zavaros megjelenés, amit városnézéskor csodálhatunk.


Varga Liza


Források: saját képek, http://korkorosgazdasag.hu/egyeb/igy-melegiti-fel-foldet-legkondi/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.