Portó omladozó homlokzatai

Portó Portugália második legnagyobb városa, amely történelmében és hangulatában egy mediterrán kikötővárosra emlékeztet. Minden bája és varázsa ellenére, - mert van neki bája és aki meglátogatja, nehezen tud csak elszakadni tőle – az óváros omladozik. Sok helyen már csak a homlokzat áll.  Ennek egyik oka az 1920-as években hozott törvény, amely szabályozta a bérleti díjakat, így nem volt elég pénz a felújításokra; a másik, hogy a történelmi belváros, a Ribeira negyed az UNESCO által számon tartott világörökség része, így nem lehet lerombolni, hanem csak fel lehet újítani.



Ezek a szabályozások nem csak a kis utcákban található épületekre, de a főtereken állókra is hatással vannak. Itt jól látszik, hogy a felső szint csak kulisszahomlokzat, az új épület nem lett olyan magas, mint a régi, de így a homlokzat nem töri meg a tér állandóságát. Ha valaki csak végignéz a téren, fel sem tűnik ez a kis csalás.





Van, ahol nem horizontálisan, hanem vízszintesen oszlik meg a homlokzat felújítása. Az itt látható épület egy része teljesen fel van újítva, egy része csupán részben, a harmadik rész nagy része pedig csupán kulisszahomlokzat.


A védett területek határán igen érdekes jelenségekkel is találkozhatunk. A régi homlokzat megmaradt, de csak ameddig kellett, a másik oldalról már egy egészen más oldalát mutatja az épület.




Ezek a sokszor kényszermegoldások és az omladozó épületek nagyon sok embert üldöztek el az óvárosból az utóbbi évtizedekben. Sokan az egyházra hagyták az épületüket, mert eladni nem tudták, de ők maguk sem kívántak benne élni, mivel a felújításra nem volt pénzük.
Fiatalok egy csoportja erre válaszul, a már nem lakott épületeket graffitivel díszítették, hogy ezzel is felhívják a fegyelmet a tömeges kiköltözésekre. Bár minden városban vannak graffitik, itt meglepően sok van, a városban sétálva gyakran nem is azt vesszük észre a házon, hogy romos, hanem, hogy egy szépen kidolgozott kép van a homlokzatán.


2004 óta a Városháza lépéseket tesz annak érdekében, hogy segítse a lakókat, hogy megtarthassák épületeiket. Felülvizsgálták a törvényt, melyben megszabták a bérleti díjakat, és európai uniós, valamint állami támogatásokkal is ösztönzik a befektetőket, hogy ezt a még ma is színes és változatos, de hanyatló területet újra lakhatóvá tegyék.


Kisgyörgy Eszter


Források:

https://vilagutazo.net/uticelok/2014/09/01/porto-ovarosa-a-ribeira-negyed/
https://www.ft.com/content/aa9020c4-3c91-11e3-a8c4-00144feab7de


Képek forrása:

saját fotók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.