Hiány-gesztusok



Szükség és hiány - hasonló szavak, mégis, egy árnyalatnyi különbség elválasztja őket. A mi szóhasználatunkban most a 'szükség' tudatos igény, melynek konkrét, kézzelfogható határai vannak, pótlásával ki-egészítünk. A 'hiány' számunkra ennél titokzatosabb fogalom, kiterjedése homályos, helyét hozzáadással töltjük be.

A spontán építészetről beszélgetve megállapítottuk, hogy főként 'szükség-mozdulatai' vannak, emellett viszont találtunk 'hiány-gesztusokat' is. Ezek inkább apró adalékok, amikről sokszor nehéz megfogalmazni, hogy miért ragadják meg a figyelmünket. Gesztusok, mert ez a szó magában hordozza a figyelmességet, a gondoskodást.



Míg 'szükség-mozdulatnak' tekintjük a toldozott-foldozott előtetőket, a félszegen hozzácsapott oldalépítményeket, a hajmeresztő lépcső-toldalékokat, addig 'hiány-gesztusként' értékeljük az egyedi tégla-kötéseket, a mintás kerítés-festéseket és a cifra malter-kaparásokat. Mert lenne fal, kerítés és vakolat - de nem ilyen. Hogy hol válik el a két fogalom egymástól, az sokszor elég bizonytalan. A spontán építészetben általában keveredik a szükségszerűség az érték-hozzáadással. Ugyanis a tárgyat nem lehet milyensége nélkül létrehozni.



Egy-egy alkotás megítélésekor sokszor hiányosak a róla szerzett információink, és befolyásolnak minket saját korábbi tapasztalataink, személyiségünk és ízlésünk. Ezért a félév során inkább azt a különbséget kerestük a példákban, ami elválasztja egymástól a hasonló, hozzáértést és ízlést nélkülöző, spontán alkotásokat. Ami megkülönbözteti a fintort gerjesztő belenyúlást attól a hozzáadástól, ami mosolyt csal az ember arcára. Ezt a különbséget pedig a szándékban találtuk.




"Jót akart, de baj lett belőle" hangzik a cikk címe, ami egy spontán építészeti alkotás példájáról ír.
Egy 1933-ban, Both várának romjain épült kápolna esetét mutatja be, ami találkozott egy jó szándékú idős bácsival, aki a kápolna romló állapotán szeretett volna javítani.
A végeredmény pedig a történelmi értékű fa kápolna pléh lemezzel való bevonásához és piros-fehér-zöldre való kifestéséhez vezetett.

Bagyula Dóri és Offra Flóra


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.