Josef Hoffmann - Stoclet-ház

családi ház
-
Belgium, Brüsszel // 1905-1911 // Josef Hoffmann
-
A Josef Hoffmann főművének tartott szecessziós palotát a bankár és műpártoló Adolphe Stoclet megrendelésére tervezte. A ház Brüszel egyik fő közlekedési útvonala, az Avenue de Tervuren mellett helyezkedik el. Angliai hatásra ekkor fordult a figyelem a használati tárgyak felé, ezekben az években bontakozott ki az ipari design, ez rányomja a bélyegét erre az épületre is. A ház külső formálása, az egyszerű márványborítás már-már a modernizmust idézi, de a részletképzések szecessziós hatást mutatnak.
A kor legtöbb építésze különös gondot fordított nemcsak a ház tömegformálására, de a belsőépítészetre is. A berendezéseket, bútorokat és a használati tárgyakat Hoffmann és osztrák szecessziós mesterek álmodták meg, az ebédlő falán Gustav Klimt mozaikja látható, a ház külsejét díszítő rézmunkák Franz Metzner munkái. Hoffmann az íves, geometrikus díszítések helyett inkább a szögletes formálást részesítette előnyben, a nagy üvegfelületeket is négyzetes rendszerre osztotta.
A házat a legutóbbi időkig ugyanaz a család lakta, amely 1905-ben megrendelte. 1976. óta műemléki védelem alatt áll. Stocklet örökösei közül többen külön szerették volna értékesíteni a házban található műalkotásokat, elsősorban a Klimt-mozaikot, ezt megelőzendő a belga francia közösség kormánya 2006-ban műemléknek nyilvánította a ház belsejét is. 2009-ben a ház felkerült az UNESCO világörökségi listájára.


Miklós Bernadett











kép02 forrása: © http://commons.wikimedia.org/
kép03 forrása: © http://www.skyscrapercity.com/
kép04 forrása: © http://www.skyscrapercity.com/
kép07 forrása: © http://img.docstoccdn.com/
kép08 forrása: © http://img.docstoccdn.com/
kép09 forrása: © http://img.docstoccdn.com/
kép10 forrása: © http://img.docstoccdn.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.