Nissen hut, Quonset hut

ideiglenes szállás
-
Nagy-Britannia, USA // 1916, 1941 // Peter Norman Nissen, US Navy
-
Nissen hut
Az első világháború alatt szembesült Nagy Britannia az elszállásolási és raktározási problémákkal/N1/. A problémát több okos ember, köztünk Peter Norman Nissen orvosolta [innen a név], ahol három prototípust követően megszületett a végleges kunyhó.
Földbe ásott, acélból készült körívek adták a szerkezet vázát/N2/, melyek nem félkörök voltak, hanem a vízszintes tengely alatt metszették el őket, így növelték a belmagasságot.
Merevítésről a vízszintesen futó szelemenek gondoskodtak, melyek fából készültek. Fedését hullámlemezzel oldották meg, mely kellően merev volt és az íve három egységre bontva került lefedésre általa/N3/.
Az angol példányok nem rendelkeztek hőszigeteléssel, így meleg időben üvegház, hidegben pedig hűtőként is megállták a helyüket [a katonák körében ezért sem voltak népszerűek].
Belső burkolata deszkázat vagy azbeszt lemez volt, padlóját pedig gerendázat alkotta. Végeit függőleges falakkal zárták be, melyen helyet kapott az ajtó és az ablak. Ablakot az íves felületre is illesztettek, csak az persze nagyobb kihívással járt/N4/. Funcuójukat tekintve: barakk, latrina, raktár, és néhol még sportpálya szerepeket töltöttek be.

Quonset hut
Eljött a várva korán sem várt második világháború/Q1/. Az Egyesült Államokat is elérték a korábban említett problémák, ők azonban egyszerű megoldást találtak, megvették Nissen szabadalmát és elkezdték fejleszteni azt.
A vázat teljesen acélra cserélték, beleértve a szelemeneket is, melyekből csak 2 maradt/Q2/. Nagy előnye a hőszigetelés, melyet szendvicsként fogott közre a külső és belső burkolat, mely természetesen a csodálatos hullámlemez maradt/Q3/.
Nagy turpisság az ív megváltoztatása, mely mostantól félkör alakú, ez persze a belmagasság csökkenésével jár, de ezt a méretek növelésével kompenzálták [számokkal nem szeretnék senkit sem untatni, de így 6m lett a sugár a korábbi 4.9 helyett, ami persze nem is sugár volt, hanem a keresztmetszet alsó szélessége]/Q4/.
Készült teljesen fából készült változat is, ő volt a Pacific hut. Többségében beton talapzatra vagy földre helyezték.

Utóélet
A Quonset hutot meglepő, de ma is használják olcsósága és gyors építhetősége révén. A régi példányokból a szerencsésebbek boltokká és gyorsétkezdékké, kávézókká változhattak/L1,L2/. Új sorstársaik pedig házakként vagy éppen kápolnaként üdvözlik őket/L4,L5,L6/.

http://en.wikipedia.org/wiki/Nissen_hut
http://en.wikipedia.org/wiki/Quonset_hut

Mészáros Ádám













N1: http://www.bbc.co.uk/guides/zq2y87h
N2: http://ashdowncamp.webs.com/nissenhuts.htm
N3: http://ashdowncamp.webs.com/nissenhuts.htm
N4: https://www.flickr.com/photos/howsejm/4779940924/
Q1: http://www.bbc.co.uk/guides/zq2y87h
Q2: http://www.history.army.mil/photos/Korea/kwengin/const.htm
Q3: http://content.cdlib.org/ark-/13030/kt8g5029z9/
Q4: http://en.wikipedia.org/wiki/Quonset_hut
L1: http://www.getawaymavens.com/guilford-ct/
L2: http://en.wikipedia.org/wiki/Quonset_hut
L4: http://ehomedesign.net/quonset-hut-homes
L5: http://dreamhomeinteriordesign.net/american-dream-of-quonset-hut-home/
L6: http://grassrootsmotorsports.com/forum/grm/i-want-a-quonset-hut-so-i-can-do-this/44165/page1/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.