Carlo Scarpa - Villa Ottolenghi

családi ház
-
Bardolino, Verona, Olaszország // 1974-1978 // Carlo Scarpa
-
A „részletek xx. századi mestere” élete utolsó szakaszában épült a Villa Ottolenghi, Olaszországban a Garda-tó mellett. Scarpára nagy benyomást tett Hoffman, Wright (organikus építészet), a De Stilj és a japán építészet. Ellentétben Scarpa többi épületével a Villa az organikus építészet jegyében épült.
A telek nagyjából 7600 négyzetméter nagyságú az ehhez tartozó szőlő és olajfákkal együtt. Azért, hogy ne bontsa meg ezt a nagy teret, a villát a telek egyik sarkában helyezte el. A tervezését korlátozta a Bardolino település földszintes beépítési előírása. Ezért Scarpa a villa egy részét földbe mélyesztette, így egyesítve a házat a természettel. Scarpa terveinek legfontosabb aspektusa: tér, helyszín és az épület kapcsolata. Apró részletekre különös figyelmet fordít, egyedi kézműves megoldásokkal gazdagítja a házat.  
A főutcáról a villa szinte láthatatlan, így olvad bele környezetébe. A ház külseje visszafogott, naturális, belül viszont megjelennek különböző, élénkebb színek is. Az első bejárat, szemben a Garda-tóval meglepi a látogatót, mintha csak látszólagos homlokzata lenne a háznak, a gipsz falak szabálytalan nyílásokat alkotnak egymás mellett, és egy kis bepillantást enged a vastag oszlopok között. A tóra széles ablakok néznek. Szokatlanok a szűk sikátorszerű lejáratok, felettük leomló növényzet teszi emberibbé. Ez a bemetszett folyosó a velencei utcákra emlékeztet, és ez teszi lehetővé a szobák természetes megvilágítását is. 
A lakrész közvetlen kapcsolatban van a külső térrel, a tájjal. A külső és belső terek egymásra hatnak, mindkettőt formálja a természetes terep, a táj és a látszólag véletlenszerű helyeken kilenc nagy szerkezeti oszlop, így ötvöződik eggyé. Szintbeli eltérések alakulnak ki a nappali, a konyha, az étkező és a fürdőszoba között. A víz teremti meg az egyensúlyt a belső és külső között, valamint a természetes és az ember alkotta között. A szokatlan szerkezetű ház struktúrájában a koherencia látszólagos hiánya jelenik meg, azonban a kilenc oszlop egymáshoz való viszonya teljesen koherens.

http://en.wikiarquitectura.com/index.php/Villa_Ottolenghi
http://www.designoitaliano.it/plugin/architettura/articles/show/VillaOttolenghi
http://www.domusweb.it/en/architecture/2012/05/17/carlo-scarpa-the-architect-at-work.html
http://www.architectural-review.com/folio/unseen-drawings-of-carlo-scarpas-villa-ottolenghi/8629116.article
http://archidose.org/wp/1999/03/15/villa-ottolenghi/

Pintér Alina Felícia








1.kép http://www.carloscarpa.it/attivita_scheda.php?id=268
4.kép http://www.pinterest.com/pin/530158187356391742/
5.kép https://ksamedia.osu.edu/work/69030
6.kép http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/a5/d6/19/a5d6199f4635b9b01b898a0ab543097f.jpg
7.kép http://atlasofinteriors.polimi-cooperation.org/2014/03/20/scarpa-ottolenghi/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.