Peter Eisenman - House VI

családi ház
-
USA, Connecticut, Cornwall // 1972-1975 // Peter Eisenman
-
A House VI, más néven Frank rezidencia Peter Eisenman második felépült munkája. A ház mind forradalmi meghatározása miatt, mind pedig a tervezés fizikai problémái és a használati nehézségei miatt vált híressé. 
A tervezés idején az építész szinte kizárólag teoretikusként és „papír-építészként” volt ismert. Az épület funkcionalitása háttérbe szorult, helyette a koncepció vált elsődlegessé. Eisenman korlátozott építési tapasztalata miatt az építkezés 3 évet igényelt, a költségvetés teljesen átalakult, végül 1978-ban rekonstruálni kellett. 
A terv alapja egy rácsszerkezet, amely a házat négy részre osztja. Bár a ház oszlop és gerenda rendszerrel épült, gyakran mégsem a szerkezet, hanem az építészeti koncepció határozta meg ezek helyét. Például a konyhaasztal felett találkozhatunk egy oszloppal, amely nem érinti a földet, más helyeken a gerendák és oszlopok egymás mellé kerülnek. További érdekes elem a "fejjel lefelé" épített lépcsőház, amelyet piros színnel emelt ki a tervező, sőt, még a korlátot is lehagyta róla.  
Eisenman képes volt arra, hogy szokatlan belső tereivel folyamatosan emlékeztesse a felhasználókat a körülöttük lévő építészetre, és arra, hogy az hogyan befolyásolja életüket. Frankék Peter Eisenman VI. házáról azt állítják Az ügyfél válaszában, hogy ennek ellenére szeretnek ebben a költői szerkezetben élni, melyet megosztanak a gyerekeikkel is.


Olt Annamária








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.