Coop Himmelb(l)au - Felhő projekt, Villa Rosa

kísérleti lakóhely
-
Ausztria, Bécs // 1968 // Wolf D. Prix & Helmut Swiczinsky
-
A hatvanas években a modern világ és a kapitalizmus kritikája nagyhatású utópiákban csúcsosodott ki. Az Archigram lázadó attitűdje csak egy példa a kor hasonló individuális törekvései között. 1968-ra az európai diákság (és munkásosztály) nagyon határozottan lépett fel az elavult oktatási rendszer, a fogyasztói (jóléti) berendezkedés ellen – egy új, szabadabb életforma mellett. Az Egyesült Államokban a következő évben, 1969-ben érte el a tetőpontját a ’mozgalom’ az egyént, az önmegvalósítást, a saját választást hirdető woodstocki szabad világban. Wolf D. Prix és Helmut Swiczinsky fiatal értelmiségiek is hasonlóan gondolkodtak; az ő transzparensük ’68 tavaszán a fantázia hatalmának felszabadítását hirdette. Ekkor alapították meg a Coop Himmelb(l)au-t, a ma is működő építész irodájukat.
Az alapítási évben prezentálták első projektjüket, a pneumatikus lakóegységet, a "Villa Rosa"-t. 
Ez a kísérleti modell nagyban kapcsolódik a "Felhő" projekthez, amely a "Living forms for the future" (A jövő lakóhelyei) elméleti tanulmányhoz készült. A legapróbb részletekig megtervezték a mobilitásra és alakíthatóságra épülő formát és szerkezetet. 
A "Felhő" projekt továbbfejlesztett változatának is tekinthetjük a "Villa Rosá"-t, amely egy acélból, alumíniumból és műanyagból felépülő szerkezet volt. Az akkori építészek egyik nagy álmát vélték megvalósítani azzal, hogy a belső teret a levegő alakította, így a belső és a külső tér határát optikailag megszűntették. A szobák egy tulajdonsága mégis fenntartja a belső és a akülső tér ellentétét; ez nem más, mint az emberi érzékekre való hatás, fény-,hang- és illateffektusokkal. A végeredmény egy olyan alkototásnak tekinthető, amely egyszerre hat az összes emberi érzékre. 
A prototípus egy három részre osztható építmény, amelyet egy pulzáló szoba hangprogramokkal és a vizuálisan megjelenő effektekkel és annak megfelelő illatokkal, egy sűrített levegővel alakítható rész, és végül egy mobil "bőrönd" szoba épít fel.
Nem a megvalósíthatóság szemszögéből közelítették az építészetet, hanem a tudatalatti, az ösztönök, intuíciók alapján.
-
http://www.coop-himmelblau.at/studio/wolf-d-prix/
http://www.coop-himmelblau.at/architecture/projects/villa-rosa/
http://www.coop-himmelblau.at/architecture/projects/the-cloud/
http://de.wikipedia.org/wiki/Coop_Himmelb%28l%29au
http://arch.et.bme.hu/arch_old/korabbi_folyam/21/21bun.html

Kristóf Dóra













kép01: http://www.coop-himmelblau.at/architecture/projects/villa-rosa/
kép02: http://www.coop-himmelblau.at/
kép03: http://www.coop-himmelblau.at/architecture/projects/the-cloud
kép04: http://www.coop-himmelblau.at/uploads/images/Projects/6802_Cloud/VP_6802_P12farbe.jpg
kép04-10: http://www.coop-himmelblau.at/architecture/projects/villa-rosa/
kép11: http://www.mwerks.com/artman/uploads/bmw_news/welt_600_5.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.