Ludwig Mies van der Rohe - Villa Tugendhat


családi ház
-
Brno, Csehország // 1928-30 // Ludwig Mies van der Rohe
-
A Tugendhat Villa a XX. század egyik legmeghatározóbb lakóépülete. A modern épület eredetileg Fritz Tugendhat brnói textil gyáros megrendelésére épült. A tervek elkészítésére a kor egyik kiemelkedő építészét, Mies van der Rohet kérték fel 1928-ban. Az épület, amelyben találkozik a szakértelem és a kifinomultság, viszonylag gyorsan, 1930 őszére készült el. Az elkészült villán jól érezhetők Frank Lloyd Wright környezettel kapcsolatos alapelvei és Le Corbusier építészeti újításai, melyek mind nagy hatással voltak az építészre.
Brno-i domboldalon álló épület kiválóan tükrözi a modernizmus alapelveit, és alkalmazza a legkorszerűbb szerkezeti és technológiai megoldásokat. Az épület terheit kereszt profilú acélváz hordozza, amely lehetővé teszi nagy összefüggő terek kialakítását, és a homlokzat szabad formálását. A nappali-étkező egybefüggő terét rövid falszakaszokkal osztja fel, meghagyva az egységet. 
A tervezésnél fontos szempont volt a környezettel való viszony, hiszen minden szobából elérhető a terasz, a nappali hatalmas üvegfalain keresztül szinte a kertben érezhetjük magunkat.  Az egyszerűen szerkesztett tereket a világ szinte minden tájáról származó, kiváló minőségű építőanyagokkal öltözteti fel. Ilyen például az olasz travertin padlóburkolat, a brazíliai rózsafa szekrények, vagy akár a mézszínű onix válaszfal. A házban lévő összes bútort is az építész tervezte. Újszerű technikai megoldások is helyet kaptak: a fűtéshez klímaberendezést alkalmazott, amely nyáron az épület hűtését is megoldotta. Szenzációnak számított, hogy a hatalmas üvegablakok eltűntek a padló alatt, ezzel egybenyitva a nappalit és a kertet. A világháború alatt az épület komoly károkat szenvedett, de 2012-re teljesen felújították, azóta látogatóható. 2001-ben UNESCO világörökségi címet kapott.
-
http://www.tugendhat.eu/en/
http://www.archdaily.com/157555/ad-classics-villa-tugendhat-mies-van-der-rohe/
http://www.iconichouses.org/specials/villa-tugendhat/villa-tugendhat

Tóth Annamária












kép01 forrása: http://www.tugendhat.eu/en/eight-decades-of-a-modern-residence.html
kép02 forrása: http://www.amosdesign.cz/de/referenzen/residences-villas/
kép03 forrása: http://pixgood.com/tugendhat-house.html
kép04 forrása: http://xoio.de/haus-tugendhat-visualisierungen/
kép05 forrása: http://www.amosdesign.cz/de/referenzen/residences-villas/
kép06 forrása: http://rstudio-arquitectura.blogspot.hu/2012/02/mies-esta-de-moda.html
kép07 forrása: http://rstudio-arquitectura.blogspot.hu/2012/02/mies-esta-de-moda.html
kép08 forrása: http://www.architekturjournalisten.com/?p=2528
kép09 forrása: http://hg.hu/cikkek/varos/14425-ujra-uj-a-tugendhat-villa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.