MVRDV - Market Hall

A hatvanas-hetvenes évek papíron maradt utópikus megastruktúrái előzmény és folytatás nélküliek, ezért is kap különös jelentőséget a távoli rokon, a 2014-ben elkészült rotterdami Market Hall. Az MVRDV "barátságos megastruktúrája" Kenzo Tange és az Archigram forradalmi terveivel összehasonlítva kis léptékű, szabadon szerkesztett és kifejezően formált - mint a legtöbb kortárs épület huszadik századi világmegváltó testvére mellett.




Az MVRDV egy rotterdami székhelyű holland építésziroda, 1993. óta foglalkozik építészettel és várostervezéssel. Az MVRDV betűszó az alapító tagok nevéből ered: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries.



Ismertebb épületeik:
Balancing Barn, Thorington, Suffolk, UK, 2010.
Ypenburg, The Hague, The Netherlands, 1998-2005.
Silodam, Amsterdam, The Netherlands, 1995-2003.



Egyik legszélesebb körben ismert épületük a Market Hall, Rotterdam vásárcsarnoka. A pályázatot 2004-ben nyerték el és az épület 2014-re épült meg. A koncepció szerint a meglévő nyitott piac mellé egy új, zárt piacot is szerettek volna kialakítani. A vásárcsarnok Rotterdam történeti városrészében, egy 14. századi eltemetett falu helyén található. A környék napjainknak is jelentős forgalmi és turisztikai központja.



A Market Hall Hollandia első modern, fedett piaca, ebből adódik a patkó alakú ívelt formája is. A tervezők a lefedést egyedülálló módon úgy hasznosították, hogy lakófunkciót helyeztek el benne, amely közrefog egy piacot. Így alakul ki egy különböző funkciókból kombinált, hibrid épület.



A metszeten is látható, hogy a földszinten és az első emelten piac, élelmiszerboltok, és éttermek kaptak helyet. A gazdasági bejárat, árufeltöltés és elosztó részleg, illetve a parkoló a föld alatt helyezkednek el, ennek köszönhetően, nincs hagyományos értelemben vett gazdasági (’hátsó’) oldala a vásárcsarnoknak, két vége vizuálisan nyitott.



A be- és kijáratként funkcionáló üveghomlokzatok érdekessége, hogy Európa legnagyobb acél tartószerkezet kábelhálója, ami teniszütő elven működik, így a homlokzat középpontjában 70 cm-es kilengésük is lehet nagy szélben. A piactér magassága 40 m, szélessége 71 m, hosszúsága 114 m.



Az üveghomlokzatnak köszönhetően a belső homlokzatra készített művészeti alkotás is láthatóvá válik kívülről. A 11000 m2-es műalkotás Arno Coenen holland művész, Horn of plenty (Hoorn des Overvloeds) című munkája. A belső homlokzaton és a mennyezeten gyümölcsök, zöldségek, magvak, halak, tenger gyümölcsei, virágok, rovarok láthatók, amelyek 4000 db perforált alumínium lemezre vannak nyomtatva. Nem véletlen nevezik „Rotterdam Sixtusi kápolnájának”.



A piac patkó alakú lefedésében a 3.-tól a 11. emeletig az apartmanok 80-300 m2-es lakások, amelyekből 102 bérelhető, 126 eladó. Szintenként 3–3 lépcsőház található, amelyekhez 4-4 lakás kapcsolódik, ezekből kettő nyéllel.



A homlokzaton jól láthatók a széles teraszok, az egyszintes, illetve duplex apartmanok. A legfelső két emeleten 24 penthouse lett kialakítva, bennük külön lifttel.






Hadházi Ágnes, Molnár Kata


Források:

https://www.mvrdv.nl/
https://www.youtube.com/watch?v=U4qF0YMR3kw
https://en.wikipedia.org/wiki/MVRDV


Képek forrása:

_01 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_02 http://www.leisureopportunities.co.uk/images/HIGH9776_388460.jpg
_03 https://www.mvrdv.nl/en/projects
_04 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_05 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_06 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_07 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_08 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_09 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_10 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_11 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall
_12 https://www.mvrdv.nl/en/projects/markethall

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.