1. előadás - bevezető



A 20. század építészeti irányzatait összefoglaló ábra eredetileg Adrian Meyer könyvének (Architecture - a Synoptic Vision) melléklete. A 2008-ban megjelent könyv szerzője gyakorló építész és az ETH tanára, társszerzői Susanne Kuhlbrodt és Beat Aeberhard, szintén építész-tanárok. 

Az elmúlt évszázad szociális, politikai és művészeti okokból egyaránt rendkívül változatos építészetét sokan próbálták rendszerezni. Olyan rendszert nem ismerünk, amelyikkel mindenki elégedett lenne. Biztos a Meyer-féle rendszer sem tökéletes, de alapjaiban egyszerű, és a vizuális rendszere is elég szemléletes. Minden fenntartásunk ellenére ezt választottuk kiindulásul, hogy a félév során az irányzatokat és a példákat megpróbáljunk rajta elhelyezni.

A könyvet jelenleg nem lehet beszerezni, így az eredeti ábrát nem szkennelhettük, újra kellett alkotni. A feldolgozás, és az első, összefoglaló előadás anyagát tartalmazó prezi elkészítése Máthé Dóra munkája. A "háttérképhez" készült egy táblázat is linkekkel, hogy az eredetiben keresztnév nélkül szereplő (és sokszor nem nagyon ismert) építészek könnyen azonosíthatók legyenek.

A félév további tematikájával és a kiselőadásokhoz választható épületek listájával (helyesebben: a lista kezdeményével) holnap este jelentkezünk, addig is jó bogarászást mindenkinek!

(és bocs, hogy eddig nem nagyon figyeltem/figyeltünk rátok, de nekünk is durva munka volt ez a kezdés... és úgy érzem, hogy a folytatás se lesz sokkal pihentetőbb: folyamatos leadás egész félévben - nekünk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.