Francisco Javier Sáenz de Oiza - Torres Blancas

toronyház
-
Spanyolország, Madrid // 1961-1964-69 // Francisco Javier Sáenz de Oiza
-
Az épület a brutalizmus jegyében épült. A brutalizmus az ötvenes évek elején kialakult építészeti irányzat, amely a funkcionális építészeti stílus új lehetőségeit kutatja, s jellemzője a nyers anyagfelületek használata. Az épület nevéből arra következtethetünk, hogy 2 toronyból áll az épületegyüttes, és fehér. Ezzel szemben csak 1 torony valósult meg engedélyeztetési okok miatt (a város félt a merész építészeti formától). Ami a színét illeti, eredetileg fehér márvány hatást akartak kölcsönözni az épület homlokzatának, majd megváltoztatta elképzelését az építész, és inkább kihangsúlyozta a beton durva, brutális megjelenését a nyers külsővel. Olyan tornyot tervezett, ami felrúgja a szabályait a tipikus lakossági építészetnek. Eddig hasonló toronyházakban jobbára még csak irodák kaptak helyet, lakások nem. 
Oizára hatással volt két neves építész, Le Corbusier és Frank Lloyd Wright. Corbusier racionalitása és tetőkertes magasépületeinek vonásai jelennek meg az épületen. Wright organikus építészete a koncepcióra gyakorol nagy hatást. Az organikus építészet lényege, hogy az épület "természetesen" nőjön ki környezetéből, azzal alkotva harmonikus egységet. A tervező elképzelése az volt, hogy a ház úgy nőjön ki a földből, mint a fa. Törzse a középen elhelyezkedő lépcsőház, levelei a legyezőszerű erkélyek. Ahogy a fának is a lombkoronája kiszélesedik, úgy az épület tetején az erkélyek is "megnőnek" 10m-es átmérőjűre, konzolosan nyúlnak ki a homlokzat elé. Az épület tartópillérjei a földben mélyre nyúlnak, akárcsak a gyökerek. Ezen felül jellemzője még a tompán lekerekített belső falak. Az épület a spanyol organikus mozgalom egyik jelképe.  
Az épület 71 m magas, függőleges kertvárosnak is mondható. 23 emeletes, a 22.szinten éttermet alakítottak ki, a tetjén pedig tetőkertet és medencét. Az épület tömege nagyobb hengeres formákból áll össze, amiknek az éles összemetsződéseit tompítják a kisebb hengeres formák, és az erkélyek, amelyek oldalról-oldarlra mindig máshol helyezkednek el, csoportokba rendeződve, ezzel adva aszimmetriát az épületnek. A lakások különbözőek, van egyszintes, és duplex is, a méretek változóak - 90m2, 200m2, 300m2. Minden lakáshoz több erkély is tartozik.
Ma apartmanokat lehet kivenni az épület 23. emeletén. A Tako Studio a 12. emeleten egy lakást újított fel, bútorozott be, úgy, hogy az eredeti jellegzetességeit megtartotta az épületnek, kihansúlyozta azt, mint a nyers beton, kanyargós, görbe vonalak. 
-

Kalász Dóra











kép01: www.odaar.com
kép06: www.unaporuna.es 
kép10: www.unaporuna.es 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.