Yona Friedman - Ville Spatiale

utópikus városterv
-
Ville Spatiale // 1956 // Yona Friedman
-
Yona Friedman magyar származású építész, 1923-ban született Budapesten, Párizsban élt és dolgozott. Építészeten kívül szociológiával, gazdaságtannal, matematikával, informatikával és filmkészítéssel is foglalkozott. Munkássága elsősorban elméleti síkon mozgott, elveket fogalmazott meg, elgondolásait a többi általa vizsgált terület segítségével igyekezett bemutatni. 
Életművének fontos állomása volt a mobilszerkezetek szükségességének felismerése. Úgy gondolta, hogy a fejlődő technológia megváltoztatta a társadalmat, és erre a változásra a meglévő hagyományos városszerkezet nincs felkészülve, a merev, drága szerkezetek elavulttá váltak. Véleménye szerint új megközelítést kell alkalmazni, ezért a második világháború után elkezdte kutatni a mobil szerkezeteket. 
A Ville Spatiale ezekre a gondolatokra épült elsősorban. Emellett fontosnak tartotta, hogy ne horizontálisan fejlesszék a várost, hanem inkább felfelé, a meglévő városszerkezet fölé építkezzenek. A lebegő városszerkezet egyszerre volt megoldás a régi épületek megőrzésére, és új építményeket befogadására.
Friedman szerint az építész feladata az alapvető keret biztosítása, amelybe a jövőbeli lakók kedvük szerint megtervezhetik a lakóhelyüket akár építész segítsége nélkül is. A Ville Spatiale-nál ez a keret egy többrétegű térbeli rácskeret volt, amely az építmény alapszerkezetét biztosította. A rácskeret pillérlábakon állt, ezeken keresztül volt megoldva a lakások megközelítése. A szerkezet további részét a mobil kitöltő elemek, a falak alkották, ezeket helyzetét alakíthatták szabadon a lakók. A lakások között üres tereket hagytak ki, hogy a Nap be tudjon sütni a lakások között, az volt Friedman filozófiája, hogy ezzel visszaadják a természetnek, azt, amit elvettek tőle.
A lakások tervezésének segítésére Friedman létrehozott egy programot, a Flatwriter-t, amelyben a lakók meg tudták tervezni az elképzelt lakásukat az adott 6x6 méteres modulmérettel. A program kivitelezéskészre tudta elkészíteni a terveket, így a lakástervezés folyamatából teljesen ki lehetett hagyni az építészt. A tervezés alapelveit egy Manuals című kiadványban rögzítette.
Friedman utópisztikus megoldása a világháború után kialakult nagy lakásigényre reflektált, mellyel inspirálta az építészeket, hogy a tervezés során merjenek eltérni a sémáktól, egy probléma megoldását a szokottól más módon is meg lehet közelíteni. A mobil szerkezetek bevezetésével új fejezetet nyitott meg az építészetben. 
-

Magyari Andrea






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.