Jean Maneval - Bulle á six coques

nyaraló 
-
Franciaország, Gripp // 1956-1964 // Jean Maneval 
-
1956-ban Franciaorszagban Ionel Schein (építész) bemutatta az első házat kizárólag műanyag alapanyagokból. Ez nemcsak technológiailag volt hatalmas előrelépés, de új építészeti felfogást is teremtett. Ezzel együtt létrejött egy szemlélet (L’utopie de tout plastique), melyben a mesterséges környezetet teljesen műanyagból képzelték el.
A Bulle à six coques megálmodója Jean Maneval volt, építész és várostervező. Az első elméleti modellt 1956-ban mutatta be Párizsban a Salon des arts mènagers-n. (A párizsi nemzeti galériában, először 1923-ban, majd az ’50-es évektől rendszeresen megrendezesre kerülő kiállítás, ahol építőanyagbeli, lakótéri és egyéb lakásfelszerelési innovációkat mutattak be). Az első példány 1964-ben épült meg, majd 1968-ban került gyártósorra a francia Batiplastique nevű műanyaggyártó cégnél. Maneval kísérleti nyaralóknak szánta őket a Pireneusokban található Grippbe. E kísérleti fázis alatt egy 20 egységből álló tömböt hozott létre az üdülőközpontban. A gyártása azonban hamar, 1970-ben befejeződött, összesen 30 darab készült belőle. 
Egy lakóegyég 6 héjból áll össze, melyeket egy beton alapon álló vasszerkezethez erősítenek, a tetejét pedig egy gömbölyű sapka zárja. A héjak alapanyaga előregyártott megerősített polyészter, poliuretán habbal szigetelve. Az egységek 36 négyzetméteresek, és víz, fűtés, és elektromos vezetékekkel van ellátva. Belső kialakításuk változatos volt, ugyanis Maneval a vevő igényeinek megfelelően saját egyedi bútoraival rendezte be, melyek íves formájuk miatt tökéletesen alkalmazkodtak a héjakhoz.
Szerkezete miatt könnyen szállítható volt és kevés helyszíni szerelést igényelt. Fehér, barna és zöld színben gyártották őket, hogy beleolvadjanak a környezetükbe.

Források:


Kertész Kata





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.